Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

PAKİSTAN: Kamu çalışanları otoyolları kapattı

Pakistan'ın en büyük eyaleti olan Belucistan'daki binlerce kamu çalışanı grev yaparken yetkililerin işe dönme çağrılarını bir kenara bırakarak, yüzde 25'lik bir ücret artışı ve diğer illerde ödenen ödeneklerin kendilerine de ödenmesi mücadelelerini sürdürüyor. 5 Nisan Pazartesi günü, sağlık ve eğitim çalışanları da dahil olmak üzere greve giden kamu çalışanları, Belucistan'ın ana otoyollarını kapatarak diğer illerle bağlantıyı kesti. Başkent Quetta'da il meclisinin önünde oturma eylemi ve il genelinde gösteriler düzenlendi. Eğitim çalışanları 10 Nisan'da başlaması planlanan lise sınavlarını boykot edeceklerini söyledi. Gezici aşılama kampanyaları yürüten işçiler greve katılırken bu hafta yapılması planlanan bir çocuk felci aşısı kampanyası da ertelendi. Hükümet başlangıçta tüm halka açık toplantıları yasaklayarak protestoları durdurmaya çalıştı. Bu başarısız olduğunda, göstericileri sindirmek için çok sayıda silahlı güvenlik personeli görevlendirdi. Eyaletteki zayıf iletişim altyapısına güvenen hükümet, grevi kırmak için yanıltıcı talimatlar ve yanlış haberler yaymaya da çalışıyor.

HİNDİSTAN: Havalimanı bagaj yükleyicileri greve gitti

Düşük maliyetli havayolu IndiGo'da çalışan yaklaşık 250 bagaj yükleyicisi, 6 Nisan Salı günü Goa Uluslararası Havalimanı'nda aniden greve gitti. IndiGo'nun bir yan kuruluşu olan Agile’de sözleşmeli olarak çalışıyorlardı. Grevciler, havalimanı terminalinin önünde protesto eylemi yaparak, ücret artışı ve istasyon müdürünün görevden alınmasını talep etti. Havalimanındaki uçuşlar ertelendi. IndiGo, Ağustos 2020 itibarıyla yüzde 59,24 yurt içi pazar payı ile taşınan yolcu sayısı ve filo büyüklüğü bakımından Hindistan'ın en büyük havayolu şirketi.

SRİ LANKA: Liman işçileri daha yüksek ücret talep ediyor

Yaklaşık 1000 liman işçisi, 1 Nisan'da merkezi Colombo Fort'ta Khan Clock Lower yakınlarında yetersiz ücret artışı üzerine gösteri yaptı. Rajapakse hükümetinden, bu yıl 1 Ocak'tan itibaren her üç yılda bir planlanmış maaş zamları uygulamasını talep ettiler. Medyaya ilgili bakanın 30 Mart'ta yüzde 25'lik bir ücret artışını kabul ettiğini, ancak daha düşük ücretli çalışanlar için aylık artışın yalnızca 5 bin 160 rupi (25 ABD Doları) olacağını keşfettiğini söylediler. Göstericiler bunu 2018'deki 10 bin rupi artışla karşılaştırarak reddetti ve söz verilen yüzde 25'lik artışa ek olarak tüm çalışanların 2018 artışından daha fazlasını almasını talep etti.

AVUSTRALYA: Elektrik işçileri daha iyi ücret için iş bıraktı

Devlete ait elektrik dağıtıcısı Güney Avustralya Enerji Ağı’ndaki (South Australia Power Networks-SAPN) güç bakım çalışanları, SAPN'nin önerdiği kurumsal anlaşmaya karşı, 1 Nisan'da dört saatliğine iş bıraktı. İletişim, Elektrik ve Posta Sendikası (Communications Electrical and Postal Union-CEPU) üyeleri, şirketin 12 aylık bir anlaşmada yüzde 2'lik bir ücret artışı ile mevcut koşulları sürdürme konusundaki ilk teklifini iki kez reddetti. İşçiler, artışın önceki yılın ikramiye kaybını telafi edemediğini ve etkili bir ücret kesintisi olduğunu iddia etti. Sendika, son teklifin ücretlerde ve ödeneklerde kesintiler içerdiğini ve üçüncü şahıs yüklenicilerin kullanımına getirilen sınırlamaları kaldırdığını, bu da daimi çalışanlar için iş güvensizliğini artırdığını iddia etti. CEPU, üç yıllık bir anlaşmada yıllık yüzde 4 maaş artışı ve 2018 anlaşmasında bekleyen sorunları çözmek için yeni müzakereler talep ediyor.