Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

Hindistan’ın birçok eyaletinde farklı kentlerde emekçiler insanca yaşanabilir ücret ve ödenmeyen ücretlerinin yatırılması talebiyle çeşitli eylemler düzenliyor. Birçok eyalette grevler hâlâ devam ederken, bazı eyaletlerde ise emekçiler zam talebiyle işlerinden istifa ediyor.

Hindistan emek mücadelesinden basına yansıyanlar şöyle:


Toplu taşıma grevi ikinci haftasına giriyor

Karnataka eyaletinin dört büyük devlet ulaştırma şirketinden yaklaşık 130 bin işçi, hükümetin 6. Ödeme Komisyonu tavsiyeleri doğrultusunda ücretleri artırmayı reddetmesi üzerine 7 Nisan'dan bu yana grevde. Grevciler ayrıca sağlık sigortası da dahil olmak üzere iyileştirilmiş yardımlar talep ediyor. Sanayi kampanyası 10 Aralık'ta üç günlük bir grevle başladı. İşçiler Karnataka Eyaleti Karayolu Taşımacılığı Şirketi (KSRTC), Bangalore Metropolitan Taşımacılık Şirketi, Kuzey Batı Karnataka Karayolu Taşımacılığı Şirketi ve Kuzey Doğu Karnataka Karayolu Taşımacılığı Şirketi'nde (NEKRTC) çalışıyor. İşçilerin aileleri, hükümete karşı çıkarak salı günü greve katıldı. Bengaluru'da yaklaşık 50 aile tutuklandı, ancak aynı gün serbest bırakıldı. NEKRTC'den 30'dan fazla işçinin iş sözleşme grev katıldığı için askıya alındı.

Tıp fakültesi personeli zam talebiyle istifa etti

Manipur eyaletinin Imphal kentindeki devlete ait Jawaharlal Nehru Tıp Bilimleri Enstitüsü'ndeki (JNIMS) öğretime yardımcı personel ve hemşireler, 7. Ödeme Komisyonu uyarınca ücret artışları talep etmek için 8 Nisan'da istifa mektupları sundu. Sağlık çalışanları, eyalet hükümeti talebi yerine getirmeyi kabul ettikten ve bir mutabakat zaptı imzaladıktan 4 gün sonra istifalarını geri çekti. JNIMS, eyalet hükümeti tarafından işletilen tek tıp fakültesi hastanesi. Yaklaşık 190 doktoru, hemşireleri ve öğretime yardımcı kadrosuyla hizmet veriyor.

Çelik fabrikası işçileri iş bıraktı

Jharkhand kentindeki Bokaro Çelik Fabrikası (BSL) işçileri, ücret artışı talep etmek için 13 Nisan Salı günü iş bıraktı. Grevciler, Ocak 2017'den beri maaş zammı alacaklarını söylüyor. BSL yönetimi ve Ulusal Çelik Ortak Komitesi liderleri ücret artışını geciktirdikleri için işçilerce kınandı. Grev, Krantikari Ispat Mazdoor Sangh (KIMS) ve Jai Jharkhand Majdoor Samaj örgütlerince düzenlendi. Grevden bir gün önce, KIMS üyeleri fabrikanın içinde bir motosiklet mitingi düzenleyerek işçileri grevi başarılı kılmaya çağırdı. Şirket yönetimi grev öncesinde tüm çalışanların izinlerini iptal etti.

İşçilerden maaşların ödenmesi için protesto

Andhra Pradesh eyaletindeki birkaç yüz belediye ve sivil sözleşmeli işçi 13 Nisan Salı günü, Vijayawada'da ödenmemiş maaşlar için gösteri yaptı. İşçiler eyalet hükümetinin her ayın ilk günü düzenli olarak maaş ödeme sözünü yerine getirmediğini söyledi. Protestocular, her işçinin 42 bin rupi (560 ABD Doları) alacaklı olduğunu ve bunun da son 7 aydır ödenmediğini belirtiyor.

Otomobil fabrikası işçileri zam istiyor

Tamil Nadu eyaletinin Hosur kentindeki ağır araç üreticisi Ashok Leyland'ın ikinci fabrikasında çalışan birkaç yüz işçi, zam talep etmek için 8 Nisan'da protesto eylemi gerçekleştirdi. Şirket ofisi Chennai'de bulunan çok uluslu Ashok Leyland, Tamil Nadu, Maharashtra, Rajasthan ve Uttarakhand dahil olmak üzere birçok eyalette üretim tesislerine sahip. Şirketin dünya çapında yaklaşık 11,5 milyon iş gücü var.