Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

İSPANYA: Alava kentinde çelik işçileri işten çıkarmaları protesto etti
Alava kentindeki çok uluslu çelik boru üreticisi Tubacex'te çalışan yaklaşık 800 işçi, işten çıkarma planına karşı Şubat ayında başlayan grevlerini sürdürüyor. 15 Nisan'da 129 işçinin işten çıkarılması üzerine işçiler, hükümetin müdahale etmesini talep etmek için Vitoria'daki Bask Parlamentosu önünde bir protesto eylemi düzenledi. 21 binden fazla işçi, işten çıkarmayla karşı karşıya.

PORTEKİZ:EDP Group'ta çalışanlarından 1 günlük genel grev
Enerji şirketi EDP Group çalışanları, şirketin sunduğu yüzde 0,5 zam nedeniyle daha iyi ücret talebiyle 20 Nisan'da ulusal çapta bir günlük genel grev yaptı. Publico gazetesine göre; Fiequimetal Sendikalar arası Federasyon’un Lizbon'daki şirket merkezinde de bir protesto düzenlendi. Sendikalar başlangıçta EDP'deki 12 binden fazla işçinin tamamı için 90 Euro'luk bir artış talep etti, ancak şirketin aşağılayıcı teklifinin "müzakereye açık" olduğunu söyledi. Şirket 2020 yılında 801 milyon euro kâr elde etti.


İTALYA: Fabriano kasabasındaki Elica fabrikasında işten çıkarmalara karşı grev
Fabriano kasabasında yaklaşık 300 işçi, 20 Nisan'da Elica yönetiminin Fabriano'daki 560 işçiden 409'unu işten çıkaracak bir yeniden yapılanma planını duyurmasının ardından aynı gün iş bıraktı ve yolda oturma eylemi düzenledi. Uluslararası çapta yaklaşık 4 bin 800 işçisi olan şirket, Cerreto D'Esi'deki fabrikasını kapatmayı ve üretimi üç İtalyan tesisinden kaldırmayı planladığını da duyurdu. Elica'daki sendikalar, tüm işçilerin harekete geçeceğini duyurdu.

FRANSA: Nantes'teki kuryeler daha yüksek ücret için grev yapıyor
Nantes kentinde Uber Eats ve Deliveroo için çalışan yaklaşık 300 kuryenin 16-18 Nisan akşamları arasında iş bıraktı. Kuryeler, bir WhatsApp grubu aracılığıyla, her sipariş için 95 sent kadar düşük ücret ödenmesine karşı en az 4,50 avro ödeme talep etmek üzere grev düzenledi ve restoran sahiplerinin hafta sonu siparişlerini bloke ederek onları desteklemeleri için kampanya yaptı. Rennes'te yaklaşık 100 kuryenin daha önce gerçekleştirdiği bir protesto sonunda, Uber Eats ile bir toplantı yapıldı, ama sonuç alınamadı.

UKRAYNA: Ödenmemiş ücretler nedeniyle Kharkiv Havacılık’ta iş bırakma eylemi
Ukrayna Bağımsız Haber Ajansı (UNIAN)’na göre, Ukrayna'daki Kharkiv Havacılık fabrikasında çalışan işçiler 15 Nisan'da işten ayrıldı ve Şubat 2020'den bu yana ödenmemiş ücretlerinin geri ödenmesi için miting düzenledi. Tüm şirket genelinde ödenmemiş maaşlar yaklaşık 400 milyon Grivnası (yaklaşık 12 milyon Euro) buluyor.

HOLLANDA: Japon Teijin Aramid işçileri süresiz greve başladı
14 Nisan'da 12 saatlik grevin ardından, çokuluslu Japon Teijin Aramid'in Hollanda'daki iki fabrikasında çalışan yüzlerce işçi, işverenlerin ücret teklifini reddetti ve süresiz bir greve başladı.

HIRVATİSTAN: Sosyal hizmet uzmanları personel yetersizliğini protesto etti
Sosyal hizmet uzmanları, üyesi oldukları Sosyal Refah Sendikası’nın çağrısına uyarak personel sayısının azlığı ve kötü çalışma koşulları sorunlarına karşı çıkmak için yerel Sosyal Refah Merkezleri’nin önündeki protesto eylemlerine katıldı.

Glas Istre gazetesinin yazdığına göre, sendika ülke çapında yeterli desteği sağlamak için bin 700 ek vasıflı işçiye ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Bir sosyal hizmet uzmanı, Avrupa'nın diğer bölgelerindeki 20 aile ile karşılaştırıldığında, beş katı (100) aileye bakıyor.

İNGİLTERE: Manchester kentindeki otobüs şoförlerinin grevi sürüyor
Go Ahead grubunun bir parçası olan Go North West'te Manchester kentinde yaklaşık 500 otobüs şoförü tarafından 28 Şubat'ta başlatılan grev devam ediyor. Sürücüler, daha düşük bir sözleşmeyi kabul etmiyor. Grevi kırmaya çalışan Go North West, çeşitli şirketlerden sürücülerle birlikte otobüs filoları ve yolcu otobüsleri kiraladı.