Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

Hindistan: Tamil Nadu'daki 1300 işçi istihdam için protesto yapıyor

Dongsong Electronics ve Foxconn'un Sriperumbudur adlı elektronik üreticilerinin Tamil Nadu'daki eski çalışanları, yeniden istihdam edilmek için 6 Ocak'tan bu yana protesto gösterileri yapıyor. Fabrikalar 2016 ve 2018'de sırasıyla kapandığında Dongsong ve Foxconn'da bin 300’den fazla işçi işini kaybetti. Ancak her iki şirket de üretime yeniden başladı. Mayıs 2020'de Covid-19 karantina kısıtlamaları gevşetildikten sonra yönetimin 70 işçiyi yeniden istihdam etmeyi reddetmesinin ardından işçiler protestoya Kishkinta eğlence parkında katıldı.

Pakistan: Sağlık çalışanlarından özelleştirmeye karşı eylem

Swabi, Khyber Pakhtunkhwa'da kamudaki sağlık çalışanları, sağlık görevlileri, hemşireler ve diğer destek personeli, Tıp Eğitim Kurumları reform yasasına karşı 6 Ocak'ta özelleştirme karşıtı bir gösteri düzenledi. Protestolar sırasında ilçedeki hastanelerin ayakta tedavi bölümleri kapatıldı. Büyük halk desteğine rağmen, sendikalar eylemi sadece bir günle sınırladı. Yeniden yapılanma planının önemli bir bileşeni olan yönetim kurullarını sözde reformları gerçekleştirmek üzere atayan hükümet, sendikaların sağlık çalışanlarını bloke ve izole etmesi ve aynı zamanda diğer illerde harekete geçmesi nedeniyle bunu yapabildi. Sendikalar, sağlık çalışanlarının kendi alanlarında özelleştirmeye karşı mücadele eden diğer kamu çalışanları ile el ele vermesini de engelledi. Kamu sektörünün özelleştirilmesi, Uluslararası Para Fonu'nun önemli bir talebi.

Sri Lanka: Kuzey Merkez Eyaleti’ndeki sağlık çalışanları sokağa çıktı

Sri Lanka'nın Kuzey Merkez Eyaletindeki hastanelerden ve sağlık merkezlerinden 4 binden fazla sağlık görevlisi, daha yüksek maaşlar, ödenekler ve terfiler de dahil olmak üzere çeşitli talepler nedeniyle çarşamba günü 24 saat boyunca yürüdü. 15 sendikadan oluşan Hükümet Sağlık Profesyonelleri Federasyonu (GHPF), eyalet başkentindeki Anuradhapura Eğitim hastanesinin önünde bir protesto yürüyüşü ve mitingi düzenledi. Sağlık çalışanlarının grevi, Aralık ayında ada çapında bir dizi protestonun parçası olarak beş ildeki benzer grevleri izledi. Federasyon, talepleri kabul edilene kadar genel grev çağrısı yapmakla tehdit etti.

Tayvan: Telekomünikasyon işçilerinden bakanlık önünde protesto

Tayvan'ın en büyük telekomünikasyon şirketi Chunghwa Telecom'dan yüzlerce işçi salı günü Taipei'deki Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı önünde gösteri yaptı. Şirketin daha iyi ücret için müzakerelere başlamasını talep ettiler. İşçiler, şirketin bu yıl için yüzde 4'ün üzerinde zam yapma sözünü yerine getirmediğini söyledi.

Avustralya: Patrick Terminals kurumsal anlaşmayı feshedecek

Geelong Regional Library Corporation’dan (GRLC) Avustralya Hizmetler Sendikası’nın (ASU) yaklaşık 90 üyesi geçen perşembe günü 24 saatliğine iş bıraktı ve Geelong Kütüphanesi, Miras Merkezi ve Belmont Kütüphanesi’nin önünde daha yüksek ücretler ve daha fazla güvenlik talep etmek için protesto düzenledi. GRLC, Geelong bölgesindeki on yedi kütüphaneyi ve iki mobil kütüphaneyi yönetmekte. Avustralya Hizmetler Sendikası, Victoria’daki diğer kütüphanelerle eşit ücret, görevde en az iki personel ve daha fazla güvenlik istiyor.