Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

HAİTİ: Ücret talebiyle grev

Haiti, Port-au-Prince’deki bir sanayi parkında çalışan işçiler, maaşlarına zam talebiyle 9 Şubat’ta greve gitti. Şiddetli enflasyon, çetelerle devlet şiddeti, siyasi istikrarsızlık, doğal afetler ve aşırı sömürü ile boğuşan bir ülkede, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin tahminlerine göre, nüfusun yüzde 43’ü insani yardıma ihtiyaç duyuyor. İşçiler protesto gösterileri düzenledi, lastik yaktı ve sanayi parkı yakınındaki yolları trafiğe kapattı. Polis her iki günde de onlara göz yaşartıcı gazla ve bazı durumlarda gerçek mühimmatla saldırdı. Azimli işçiler, talepleri karşılanmadığı takdirde protesto ve grevlere devam edeceklerini söylüyor.

ANTİGUA ve BARBUDA: Protestolar büyüyor

Antigua ve Barbuda’da hem kamu hem de özel sektörde çalışan işçiler, son zamanlarda ücret talepleri üzerine protestolar düzenledi. 9 Şubat’ta, Fiennes Enstitüsü’ndeki huzurevinde çalışan işçiler, St. John’daki Hazine Binası’nın önünde bir hafta içinde ikinci kez 2019’a kadar uzanan fazla mesai ücreti için grev yaptı ve slogan attı. Aynı gün, Ulusal Katı Atık Yönetim Merkezi’ndeki kamyon şoförleriyle yükleyiciler, 2020’den beri ödenmemiş fazla mesai ücretinin ödenmesi konusunda kesin bir taahhüt talep etmek için greve gitti. Sürücüler ayrıca temizlik tesislerinin ve kişisel koruyucu ekipmanların eksikliği gibi sağlık ve güvenlik koşullarından endişe duyduklarını da vurguladı.

ABD: Sosyal hak talebi

Yaklaşık 55 işçi, 4 Şubat gece yarısı, Ohio, Bedford Heights’taki Sherwin-Williams fabrikasında üç ay sözleşmesiz kaldıktan sonra greve gitti. Birleşik Çelik İşçileri Yerel 14919 Sendikası, son beş aydır şirketle maaşlar ve emekli maaşları için pazarlık yapıyor, ancak herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Bedford Heights tesisi boya, yağlayıcı, yapıştırıcı, temizleyici, dezenfektanlar ve oda spreyleri dahil aerosol ürünleri paketliyor.

KANADA: Öğretim üyeleri grevde

Ontario Teknik Üniversitesi’ndeki 280 öğretim üyesi, 10 Şubat Perşembe günü acımasız iş yüklerine karşı iyileştirilmiş sosyal haklar ve emeklilik hükümleri için greve çıktı. Arabulucularla yapılan iki tur müzakereye rağmen, üniversite yönetimi öğretim görevlileri tarafından dile getirilen endişeleri ele almayı reddetti. Fakülte Derneği (FA)’nin grevi, üniversitedeki ilk grev.