Dünya emek gündemi: Güney Afrika'da hemşireler önlem istedi polis müdahale etti

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı muaksari@yahoo.com

GÜNEY AFRİKA: Hemşireler önlem istedi polis müdahale etti

Welko kentindeki Bongani Bölge Hastanesi önünde koronavirüse karşı korunmak için güvenli dolaşım düzenlemesi isteyen hemşirelere polis müdahale etti. Yaralanan iki hemşire hastaneye kaldırıldı. Polis hemşireleri dağıtmak için sersemletici el bombaları ve lastik mermiler kullandı. Sağlık Bakanı Dr. Zweli Mkhize, “Hem özel hem de devlet hastanelerinde çalışan bir dizi doğrulanmış Covid-19 sağlık çalışanı vakasını endişeyle kaydettik” dedi. Güney Afrika’da 2 Nisan itibariyle bin 380 doğrulanmış Covid-19 vakası kaydedildi ve 5 kişi öldü.

ZİMBABVE: Kamuda korunmasız çalıştırılmaya karşı grev

Doktor, hemşire ve gümrük görevlileri; su, kişisel koruyucu malzeme, Covid-19 eğitimi ve risk ödeneği talebiyle grevde. Birçok hastane susuz. Geçen hafta Harare’deki Parirenyatwa Hastane Grubu’nda çalışan doktor ve hemşireler yürüyüş yaptı. Virüs bulaşmış bazı hemşirelerin öldüğüne dair söylentiler yaygın. Yine geçen hafta Harare Merkez Hastanesi’nde çalışan doktor ve hemşirelerin kişisel korunma malzemesi isteğiyle yaptıkları grev nedeniyle tüm hastalar taburcu edildi.

İSKOÇYA: Postacılar salgından korunmak için grevde

Clackmannanshire’deki Alloa Royal Mail dağıtım merkezinde çalışanlar bu hafta iş bıraktı. İletişim İşçileri Sendikası (CWU) üyeleri, kişisel koruyucu malzeme eksikliğini ve Royal Mail’in güvenli fiziksel mesafeyi sağlayamamasını protesto etti. Ayrıca gereksiz ve önemsiz posta broşürleri vermek zorunda kaldıklarını, salgınla yüz yüze olduklarını ve halka bulaşmasını hızlandırdıklarını dile getirdiler. Daily Record‘a konuşan bir grevci, “Tasnif bölümünde birbirimizle iç içe çalışıyoruz ve salgından bu yana da önlem alınmıyor. Yöneticiler bundan rahatsız görünmüyor” dedi.

İSPANYA: Hastanelerdeki sağlık emekçileri korunmasız

Madrid’deki Ifema Kongre Merkezi’nde kurulan 6 bin yataklı hastanedeki sağlık emekçileri, El Pais gazetesine yaptıkları açıklamada, yetersiz koruma ekipmanı olduğunu ve hastaların birbirlerinden 2 metreden daha kısa bir mesafede tutulduklarını söyledi. Bir hemşire “Hastalar aşırı kalabalık. Yataklar arasından zar zor geçebiliyoruz. Aralarında iki adım boşluk var. Damlaları tutacak ayaklık yok, süpürge kullanıyoruz” dedi. Bir doktor ise “İlk gün yıkıcıydı… Üzücü bir yer, gri beton hangar… Koordinatör olan iç hastalıkları uzmanları hariç hepimiz gönüllüyüz. Hepimiz elimizden geleni yapmaya geldik” diye konuştu.

İTALYA: Süpermarket çalışanlarında koronavirüs paniği

Süpermarket çalışanları koronavirüs nedeniyle büyük endişe duyuyor. Geçen ay kuzey İtalya’daki Brescia’da bir süpermarkette 48 yaşındaki bir kasiyer hastalığa yakalandı. 33 yaşındaki bir süpermarket güvenlikçisi de öldü. Bazı süpermarketler pleksiglas kalkanlar, mikrop kırıcı sıvı ve eldiven dağıttı. Ancak çalışanlar daha fazlasının yapılması gerektiğini belirtiyor. AFP / Yerel haber web sitesinde, 1 Nisan’da, Roma’daki bir süpermarket kasiyeri şu açıklamayı yaptı: “Gerginiz, ama müşterilerin de çok gergin olduklarını görebiliyoruz. Düşünmeye başlıyorsunuz. Aman Tanrım! Yoksa yüzüme mi dokundum? Paranoyak mı oluyorum ne?”

TUNUS: Başkentte yüzlerce işçi yürüdü

Yüzlerce Tunuslu işçi, 31 Mart Salı günü yoksul işçi sınıfı bölgesinde yürüdü. Hükümetten koronavirüse yakalananları desteklemesini istediler. Ayrıca yoksulları orantısız biçimde etkileyen tecrit uygulamasını protesto ettiler. Protestocular, 30 Mart Pazartesi günü de refah ödemeleri ve evlerini terk etmelerine izin verilmesi için yerel hükümet ofisine yürümüştü.

Kaynak: www.wsws.org