Dünya emek gündemi: Kolombiya'da öğretmenler plan değişikliğine karşı eylemde

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

MEKSİKA: Otel çalışanları iş güvencesi için grevde

Tlaxcala kentindeki San Francisco Hotel Inn’de çalışan yaklaşık 50 işçi, 5 Haziran’da greve başladı. Salgının ilk aylarında evde kalan işçilere 1 Haziran’da olağan vardiyalarına dönmeleri söylendi. Geldiklerinde, tüm kapılar kilitlenmişti. İşçiler yönetimden herhangi bir yanıt alamadı. İşçiler, işleriyle ilgili belirsizlik nedeniyle greve karar verdiklerini, Uzlaşma ve Tahkim Kurulu toplantısında işverenlerinin somut bir teklifte bulunmadıklarını söyledi. İşçilerin çoğunluğu 10 yıldan fazla bir süredir otelde çalışmakta.

ABD: Oregon’daki grev ikinci ayına girdi

Oregon’daki Hood River Distillers’da çalışan işçiler, iki aydır sağlık sigortası ve emeklilik tazminatındaki tek taraflı kesintilere karşı grev yapıyor. Teamsters Sendikası, sözleşmenin ücret kısmını çözdüklerini, ancak 13 aylık müzakerelerden sonra sağlık ve emeklilik konularında kilitlendiklerini söyledi.

KOLOMBİYA: Öğretmenler plan değişikliğine karşı oturma eyleminde

Bogotá, Cali, Medellin ve Bucaramanga’da 50’den fazla öğretmenin oluşturduğu kitleler sokaklarda oturma eylemleri düzenledi. Öğretmenler Sendikası Federasyonu (FECODE) üyesi öğretmenler, Eğitim Bakanlığı tarafından yüz yüze eğitimin yeniden başlatılması için hazırlanan, “değişim ve kademeli olma” olarak bilinen modeli protesto etti. Sınıflar mart ortasından beri kapalıydı ​​ve Bakanlık 1 Ağustos’ta eğitimi yeniden başlatmayı hedefliyor. FECODE, “biyogüvenlik koşulları olmadığı için öğretmenler, öğrenciler ve veliler risk altında” diyerek planı reddetti.

DOMİNİK CUMHURİYETİ: Sürücüler gecikmiş maaşları için grevde

Başkent Santo Domingo yakınlarındaki Duquesa Belediyesi sürücüleri, bir aydan fazla bir süre boyunca alamadıkları ücretleri için 5 Haziran sabahı iş bıraktı.

KANADA: Sağlık ve perakende işçileri tazminat istiyor

Sağlık ve perakende sektörlerindeki işçiler, yeterli kişisel koruyucu donanım (KKD) ve tazminat hakkı için mücadeleye devam ediyor. British Columbia, Quebec ve Ontario’daki hastane ve uzun süreli bakım çalışanları, küresel salgının ilan edilmesinden beş ay sonra, hâlâ eski maskeleri ve diğer KKD’leri kullanmak zorunda kalıyor.

Kaynak: www.wsws.org