Dünya emek gündemi: Yeni Zelanda'da laboratuvar çalışanları 24 saatliğine iş bırakacak

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı

HİNDİSTAN: Enerji işçileri özelleştirmeye karşı ulusal çapta protesto eylemi

Yaklaşık 1,5 milyon elektrik işçisi, hükümetin 2020 Elektrik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesini talep etmek için 19 Ağustos Çarşamba günü ülke çapında bir protesto eylemi düzenledi. İşçiler, Puducherry, Chandigarh, J&K ve Ladakh gibi bölgelerde özelleştirme planları olduğunu iddia ediyor. Purvanchal, Vidyut, Vitran ve Nigam’da ise özelleştirme çoktan başladı. Odisha eyaleti hükümeti, Merkezi Elektrik Sağlama Taahhüdü’nü (CESU) Tata Power’a devretti ve diğer üç yükümlülüğünü - NESCO, WESCO ve SOUTHCO - de özelleştirmeyi planlıyor.

AVUSTRALYA: Depo çalışanları daha iyi ücret için greve gidecek

Dev Officeworks perakendecisinin dağıtım merkezinde İşçiler Birleşik İşçi Sendikası (UWU) üyesi işçiler, yeni bir işletme anlaşması (EA) için Victoria ve New South Wales’teki tesislerde eylem kararı aldı. Yaklaşık 275 işçi 24 Ağustos Pazartesi günü Melbourne’daki North Rocks ve Yennora, Sidney ve Laverton’daki merkezlerde 24 saat grev yapacak. Dağıtım merkezleri, Avustralya genelinde Officeworks mağazalarını doldurur ve çevrimiçi müşteri siparişlerini işler.

YENİ ZELANDA: Laboratuvar çalışanları 24 saatliğine iş bırakacak

Southern Community Laboratories’de (SCL) çalışan APEX sendikasına üye bilim adamı ve teknisyenlerden oluşan yaklaşık 600 işçi 4 Eylül’de 24 saatlik bir grev yapacak. Sendika ve SCL arasındaki müzakereler Haziran ayından beri sürüyor. İşveren, yalnızca yüzde 2’lik bir ücret artışı önermişti.