Dünya emek gündeminden

MEKSİKA
Sağlık emekçileri koruyucu malzeme için grevde

Meksika eyaletinin bir milyonu aşkın nüfuslu Nezahualcóyotl kentindeki La Perla hastanesinde, acil servis müdürünün Covid-19 nedeniyle ölümünden sonra 9 Nisan gecesi grev başladı. Emekçiler, kişisel koruyucu donanım (KKD) malzemesi istemek için personel bölümüne gitti ve bir hemşire yaşadıklarını şöyle ifade etti:“Onlar sadece bir elbise ile eldivenlerin hazır olduğunu söylüyor. Bu durum bana göre adaletli bir yaklaşım değil. Çünkü malzeme olduğuna ve bağış yapıldığına inanıyorum.” Emekçiler 15 gün önce La Perla'nın önünde KKD talep etmişler ancak bir yanıt alamamışlardı. Bu arada emekçilere 8 gün boyunca yüz maskeleri kullanmaları söylendi ve doktorlar kendi maskelerini satın almak zorunda kaldı.

KOLOMBİYA
Salgın nedeniyle işten atılan işçilerden protesto

Covid-19 salgını nedeniyle işlerinden olan yüzlerce işçi, durumu protesto etmek için 7 Nisan’da Bogotá'nın TransMilenio toplu taşıma istasyonunda bir araya geldi. İşçilerin yiyecek almak için paraları yok! Hükümet 27 Nisan'a kadar sürecek bir karantina uygulamaya başladı. Protestoculardan biri El Espectador muhabirlerine şunları söyledi: “Zaten iki hafta geçti ve kimse bizim için hiçbir şey yapmadı, sorunlarımızı çözmedi. Belediye başkanının ofisine gittik ve hiçbir şey olmadı. Sadece çözüm istiyoruz, hepsi bu.” Bogotá'nın Bosa bölgesinde de yaklaşık 50 işçi sokakları trafiğe kapattı ve sözleşmelerinin askıya alınmasını kınadı. Medellín Comuna ilçesindeki gecekondu semti Alto de la Virgen'de ise onlarca yurttaş kırmızı kumaşlar salladı ve insani yardım yapılmayışını protesto etti. Comuna’daki yaklaşık 800 aile yardım alamazlarsa açlıkla karşı karşıya kalacak.

ARJANTİN
Et endüstrisi işçileri tazminatsız işten çıkarılıyor

Buenos Aires eyaletindeki Quilmes'de, Penta et soğutma tesisinde çalışan işçiler, son zamanlarda 240'ı aşkın işçinin işten çıkarılması, ücretlerle maaşların ödenmemesi üzerine 9 Nisan'da eylem yaptı. İşçiler tesisin girişinde toplandıklarında polis geldi ve çatışmalar başladı. Polis protestoculara kalın sopa ve lastik mermilerle saldırdı. En az 20 kişi yaralandı. 11 Nisan itibariyle, bir işçinin durumu hâlâ kritik. Et İşçileri Sendikaları Federasyonu’na (FESİTCARA) bağlı olan işçiler ile işveren Ricardo Bruzzese arasındaki gerilim, şirketin adını değiştirmek ve böylece sendikadan kurtulmak amacıyla 18 Mart'ta lokavt uygulamasından bu yana büyüyor. Sendika, Bruzzese'yi salgının ortasında hiçbir işçinin 60 gün boyunca işten çıkarılmayacağını belirten Başkanlık kararnamesine uymadığı için kınadı. Ayrıca Bruzzese'nin polislere işçilere saldırması için para verdiğini iddia etti.

ABD
Illinois gıda işleme işçileri iş bıraktı

Illinois eyaleti Bedford Park'taki Raymundo Gıda Grubu’nda yaklaşık 70 işçi, sözleşmeli bir işçi arkadaşlarının Covid-19'a yakalanmasından bir gün sonra 3 Nisan'da iş bıraktı. İşçiler yönetime, saatte 2 dolarlık bir salgın zammı yapılması ve tesisin dezenfekte edilmesi talebiyle dilekçe verdi. İşçiler ayrıca, şirketin hasta işçileri çalışmaya zorladığını iddia ediyor. Yönetim, zam yapmayı reddetti ve tesisi yeniden açmak için yedek işçi alacaklarını açıkladı. Birleşmiş Gıda ve Ticari İşçiler Sendikası’ndan (UFCW) Moises Zavala, Chicago Sun-Times'a verdiği demeçte, “Şirket, kaç kişinin hasta olduğunu biliyor ve yayılmanın başlamasını durdurmak için önlem almadı” dedi. İşçiler 2019 Kasım ayında sendikalaşmıştı.