Dünya emek gündeminden

MUTAHHAR AKSARI

MYANMAR

►Polis grevleri kırmak için koronavirüsü kullanıyor

Burma’nın en büyük şehri Yangon’daki Dagon Seikkan ilçesinde polis, 4 Mayıs’ta, Blue Diamond çanta fabrikasının girişini engelleyen 100 işçi arasından 6 sendika üyesini tutukladı. Altı grev lideri Covid-19 emirlerini ihlal etmekle suçlandı ve yerel belediye mahkemesi tarafından üç ay hapis cezasına çarptırıldı. İşçiler, fabrikanın hükümet emirlerinin ardından kapatıldığı 19-30 Nisan tarihleri ​​arasındaki ücretlerinin tam olarak ödenmesi için 2 Mayıs’ta greve başlamışlardı. Aynı gün polis, aynı bölgedeki Rainwear House ve Brightberg adlı fabrikalarda grev yapan 5 işçiyi de tutukladı.

HİNDİSTAN

►Pencap otobüs işçileri Covid-19 sigortası talep ediyor

Devlete ait banliyö otobüs şirketi Punbus / Punjab Roadways’de sözleşmeli işçiler, 5 Mayıs’ta Jalandhar bölgesindeki çeşitli yerlerde Covid-19 salgını sırasında sigorta da dahil olmak üzere çeşitli talepleri için gösteri yaptı. Protestocular Pencap Başbakanı’nın heykellerini yaktı. İşçiler koronavirüs karantinasında herhangi bir sağlık sigortası olmadan çalışmaya zorlandıklarını iddia etti. Karantinaya alınan sürücü ve şefler, karantina servislerinde uygun tıbbi tedavi almadıklarını söylüyor. İşçiler, Punbus / Pencap Karayolları Sözleşmeli İşçi Sendikası’nın üyesi.

BANGLADEŞ

►İşçilerin ülke çapındaki protesto gösterileri 4’üncü haftasında

Binlerce giyim işçisi ve diğer sektörlerden işçiler, hükümetin koronavirüs karantinasını kaldırmasından sonra işverenlerin fabrikaları kapatması üzerine 4 Nisan’da protesto gösterilerine başlamıştı. 770 fabrikadan on binlerce işçi, fabrikaların yeniden açılmasını, ödenmemiş ücretlerin verilmesini ve ücretlerde yüzde 35 oranında kesinti yapılmamasını istiyor. Polis, 6 Mayıs Çarşamba günü Gazipur’daki Dakka-Mymensingh ve Dakka-Tangail otoyollarını engelleyen yüzlerce giyim ve ayakkabı işçisine müdahale etti. İşçiler, işten çıkarılmaları protesto ediyordu. Bangladeş Konfeksiyon İşçileri Dayanışması’na göre, en az 97 hazır giyim işçisine COVID-19 bulaştı ve 10 kişi de öldü.

SRİ LANKA

►Hindistan cevizi fabrikasında ücret kesintisine karşı protesto

Global konglomera firması Hayleys PLC’ye ait Dummalasooriya’da bir Hindistan cevizi fabrikasındaki işçiler, şirketin nisan maaşını yüzde 5 ila 30 oranında azaltma kararına karşı 4 Nisan’da bir gösteri yaptı. Colombo’dan 80km uzakta olan fabrikadaki işçilerin büyük bir kısmı sözleşmeyle kiralanıyor ve işçilere günlük bin 200 rupi (6 ABD Doları) ödeniyor. İşçiler, yıllarca maaş zammı alamadıklarından şikâyet etti. İşçiler ayrıca, Çalışma Komiseri de dahil olmak üzere hiçbir hükümet otoritesinin uzun süredir devam eden sorunlarını çözmek için çalışmadığını söyledi.