Dünya emek gündeminden

MUTAHHAR AKSARI

RUSYA

►Başkentteki gıda dağıtım işçilerinden grev

Moskova’daki Delivery Club şirketinde çalışan gıda dağıtım işçileri 5 Haziran’da grev yaptı. Dağıtıma yürüyerek giden işçiler, daha uzak yerlere gönderilmeye başlanmıştı. Siparişleri geç teslim edenlere de yaklaşık 40 avroluk maaşları kadar para cezası kesiliyordu.

İNGİLTERE

►Londra’da temizlik işçisi göçmenler grevdeydi

Güney Londra’daki İngiltere Ark Global Akademi okulunda temizlikçi olarak çalışan göçmen işçiler, 4 Haziran’da sendikaya haber vermeden grev yaptı. United Voices of the World (UVW) Sendikası üyeleri, taşeron Ridge Crest şirketi için çalışıyor.

İSVEÇ

►İnşaat işçileri yeni TİS için mücadele ediyor

İnşaat işçileri, toplu sözleşme görüşmelerinde ücret ve koşullar üzerinde bir anlaşmaya varılamadığı sürece işleri durdurmaya hazır. İsveç İnşaat İşçileri Sendikası (BYGGNAD) ve İşveren Federasyonu (BYGGFÖRETAGEN) arasındaki görüşmeler sürüyor. İşverenler mevcut toplu iş sözleşmesini (TİS) kasım ayına kadar sürdürmeyi öneriyor. Sendika ise, öneriyi kabul etmiyor ve yenilenmesini istiyor.

MALTA

►İnşaat işçileri açlık grevinde

TACA Construction tarafından istihdam edilen Türk inşaat işçileri, ücretlerin ödenmemesi nedeniyle açlık grevi yapıyor. İşçiler, Malta’nın doğu kıyısındaki Sliema’da kurulmuş Fortina Hotel’in restorasyonunda çalışıyor.

İSRAİL

►Havalimanı çalışanları iş bıraktı

Başkent Tel Aviv’in Ben Gurion Havalimanı’ndaki çalışanlar, 5 Haziran’da bir yürüyüş düzenledi. İşçiler, Covid-19 salgını nedeniyle martta işten çıkarılan 2 bin 500 havalimanı çalışanı için tazminat paketi talep ediyor.

GÜNEY AFRİKA

►‘Devleti yağmalayanlar serbest faturasını işçiler ödüyor!’

Devletin sorunlu havayolu şirketi South African Express’te çalışan işçiler, Pretoria’daki hükümet merkezi olan Union Buildings önünde gösteri yaptı. Pilotlar, mühendisler, idareciler ve diğerlerine mart, nisan ve mayıs ayları için ödeme yapılmadı ve Başkan Cyril Ramaphosa’dan duruma müdahale etmesi isteniyor. İşçiler, kendi elleriyle hazırladıkları pankartlarda “Yağmalarınız bizim geçim kaynaklarımıza mal oldu”, “Devleti yağmalayanlar serbest!!! Faturasını İşçiler Ödüyor!!!” sloganları yazılıydı.

NİJERYA

►Hekimler süresiz greve hazırlanıyor

Hekimler, yarından (15 Haziran) itibaren hükümetin ücret borcu, çalışma koşulları ve diğer konulardaki vaatleri yerine getirememesi nedeniyle süresiz bir greve hazırlanıyor. Jos Üniversitesi Eğitim Hastanesi’nden 26 asistan hekimin iş sözleşmelerinin feshedilmesi konusunda da öfke var. Diğer bir istek, Kaduna eyaletinde ve diğer bölgelerde maaş kesintilerinin sona ermesi ve önceki kesintilerin geri ödenmesi.

HOLLANDA

►Çelik işçileri greve ‘evet’ dedi

Tata Çelik’in IJmuiden’deki tesislerinde çalışan yaklaşık 2 bin Hollandalı çelik işçisi greve hazırlanıyor. İşçiler 26 Mayıs’ta yaptıkları oylamada greve oybirliğiyle ‘evet’ demişti. FNV Sendikası, Tata’nın binden fazla işçiyi işten çıkarma planlarına karşı çıkıyor. Tata, işten çıkarmaların ekim ayında başlayacağını duyurdu.