Dünya emek gündeminden

Mutahhar Aksarı
muaksari@yahoo.com

ARJANTİN

Lastik fabrikasında Covid-19’un yayılması üzerine 1 günlük grev

Buenos Aires eyaletinin Llavallol bölgesindeki Bridgestone lastik fabrikasındaki işçiler, 17 Haziran günü saat 20.00’den itibaren 24 saatlik grev yaptı. Bir işçinin Covid-19 testi pozitif çıkmıştı. İşçi sendikası SUTNA, grevin “yönetimin en temel önlemlere uymaması” üzerine yapıldığını belirtti.

Öte yandan Mendoza’da kamu çalışanları, 18 Haziran’da grev yaptı ve başkent binasına yürüdü. Devlet İşçileri Sendikası (ATE) tarafından çağrılan eylemin talepleri, yılsonu ikramiyelerinin ödenmesi ve baskının sona ermesi, tam ve aşamalı olarak eşit işe eşit ücret görüşmelerinin yeniden başlaması. Grev ve yürüyüşe Devlet Birliği Cephesi, yargı çalışanları, eğitimciler ve kumarhane işçileri sendikaları gibi diğer sendikalar ve örgütler katıldı.

BREZİLYA

Kargo taşıma işçileri greve hazırlanıyor

Bisiklet ve motosikletle dağıtım yapan kargo işçileri, hizmetlerini kullanan işletmelerin Covid-19 bulaşmış olan meslektaşlarına destek olmaları, koruyucu donanım maliyetlerini ve ücretlerini ödemelerini talep ederek 1 Temmuz’da grev yapacaklarını açıkladı. Salgın boyunca işçiler çalışmaya devam etti.

PERU

Hastane çalışanları KKD eksikliğini protesto etti

Peru’nun Lambayeque bölgesindeki hastane personeli, kişisel koruyucu donanım (KKD) ve Covid-19 ile ilgili diğer malzemelerin teslimatındaki gecikmelere karşı dördüncü protestolarını 16 Haziran’da gerçekleştirdi. Protestocular Bölge Sağlık Ajansı tarafından ihtiyaç duyulan materyallerin dağıtımında eşitlik talep etti. Peru Genel İşçi Konfederasyonu (CGTP) Başkanı Wilmer Antón Mayanga, sadece enfekte hastalarla temas eden profesyonellere donanım sağlayan ajansın politikasını eleştirdi: “Tehlike tümümüzün dikkatli olması gereken seviyelerde. Bulaşma toplumda olduğu için personeli ihmal edemezsiniz.”

Maskelerin ve diğer malzemelerin yetersiz miktarda sağlanmasında yaşanan yolsuzluklara da değinen Mayanga, “Yolsuzluk devlet kaynaklarını ele geçirirken doktorlar, hemşireler ve teknisyenler unutulmaya ve koronavirüse maruz kalmaya devam ediyor” dedi. Mayanga, bu nedenle CGTP ve diğer sendikaların genel grev yapacağını söyledi.

TRİNİDAD TOBAGO

Hemşireler ve ebeler gecikmiş ücretler ve istikrarlı iş için eylemde

Ülkedeki hemşirelerin, ebelerin ve evlerce çalışan sağlık emekçilerinin protestoları 13 Haziran’dan bu yana devam ediyor. Kuzey Merkezi Bölgesel Sağlık Otoritesi (NCRHA) tarafından istihdam edilen sağlık çalışanları, 2013 yılına kadar artarak ödenmemiş borçların (4,3 milyon ABD doları) ödenmesini talep etmek için protestolara başladı. 17 Haziran’da NCRHA yetkilileri, 1 Temmuz’da ödemelere aşamalı olarak başlamaya söz verdi, ancak diğer konuları ele almadı. Bu konular; geçici sözleşmeler yerine kalıcı statü, iyileştirilmiş çalışma koşulları, hemşirelerin yurdu, motorlu taşıtlar vergisi muafiyeti, seyahat ödeneği, sağlık sigortası ve diğer sosyal haklar.

PORTO RİKO

Valinin salgına karşı yetersizliği protesto edildi

18 Haziran’da San Juan, Porto Riko’daki Güzel Sanatlar Merkezi önünde bir grup eylemci valiyi protesto etti. Sosyalist İşçiler Hareketi (MST) tarafından örgütlenen protesto, Wanda Vázquez hükümetinin Covid-19 küresel salgınına karşı tutumuna ve bunun sonucunda ortaya çıkan kitlesel işsizliğe tepkiydi.