Dünya emek gündeminden

MUTAHHAR AKSARI

GÜNEY AFRİKA

Polis grevdeki işçilere saldırdı, çelik işçileri de süresiz greve çıktı

Thaba Nchu’daki Sky Country Kesimhanesi’ndeki grevci işçilere, polis saldırdı. İşçiler, 22 Temmuz’da işyerlerinin önünde salgına karşı güvenlik önlemlerinin alınması için eylem yapıyordu. Güney Afrika Ticari, İkram ve İttifak İşçileri Sendikası üyeleri, ülkedeki karantina sırasında satışları ve dolayısıyla kârları artan et işleme şirketinden tehlike ödeneği talep ediyor. İşçiler, ayrıca karantinaya alınma ve tedavi için işyeriyle ev ve tesis içindeki bölümler arasında güvenli bir şekilde taşınmak istiyor.

Öte yandan Güney Afrika Scaw Metals Group’taki Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası’na üye çelik işçileri, firmanın tek taraflı olarak işçi ödenekleriyle diğer haklarına el koyması üzerine, 27 Temmuz Pazartesi günü ülkenin dört bir yanındaki grup tesislerinde süresiz greve çıktı.

NİJERYA

Emekli kamu emekçileri emekli aylıkları için eylemde

Nijerya'nın Imo kentinde emekli devlet memurları tarafından yapılan ve emekli maaşlarının ödenmesini talep eden bir gösteride, göstericilerin 4’ü hastaneye kaldırıldı. “Biz hayalet emekliler değiliz” yazılı pankartlar taşıyan protestocular, eyalet başkenti Owerri yakınlarındaki bir döner kavşağı kapatıp trafiği engelledi.

KENYA

Doktorlar promosyon ve KKD eksikliğini protesto etti

Siaya County’deki doktorlar, promosyonlar ve kişisel koruyucu donanım (KKD) eksikliğinin giderilmesi için eylem yaptı. Covid-19’dan ölen doktor Doreen Lugaliki’nin, hastalığı Nairobi’deki bir hastanede meslektaşından kaptığına inanılıyor. Kenya’da 19 binden fazla Covid-19 vakası ve 300’den fazla ölüm var.

LİBERYA

Cankurtaran sürücüleri ücretlerinin ödenmesini istiyor

Cankurtaran sürücüleri Covid-19 riskinin arttığı bir zamanda çalışmak için hâlâ ödenmeyen ücretlerini talep ediyor. Nisan ayı ücretleri bile ödenmemiş durumda. Liberya’da bin 100’den fazla Covid-19 vakası ve 70’ten fazla ölüm var.

İRAN

İşçilerin protestoları devam ediyor

İşçilerin ücretler, çalışma koşulları ve Covid-19'un etkisine karşı protestoları sürüyor. Güneybatı Yasuj kentindeki belediye çalışanları, 27 Temmuz Pazartesi günü eylem yaparak ödenmeyen 9 aylık ücretlerini istedi. Düşük ücret ve istihdam güvensizliğine karşı 26 Temmuz Pazar günü de İran parlamentosu dışında gösteri yapan işçiler, Sağlık Bakanlığı ile sözleşme yaptı. Yine hafta sonu Şiraz'daki Beheshti hastanesindeki sözleşmeli işçiler, yüzde 50 ücret artışı için bir protesto eylemi düzenledi.

ÜRDÜN

Hükümet öğretmen sendikasını kapatmak istiyor

Ürdün Yargı makamı 25 Temmuz Cumartesi günü, önümüzdeki iki yıl boyunca 100 binb öğretmeni temsil eden Ürdün Öğretmen Sendikası’nın kapatılmasını emretti. Sendika merkezine baskın düzenlendi ve birkaç sendika lideri gözaltına alındı. Hükümet baskısı sendikanın, hükümetin geçen yıl ekim ayında kabul edilen bir ücret artışını uygulamasını talep eden bir miting düzenlemesinden günler sonra geldi. Deneyim ve kıdeme bağlı olarak ücretlerin yüzde 35-75 oranında artması bekleniyordu. Sendika, hükümetin saldırısını protesto etmek için 29 Temmuz Çarşamba günü bir miting düzenledi.