Dünya emek gündeminden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı muaksari@yahoo.com

MALTA: Doktorlar Covid-19 için güvenlik önlemleri istedi

Malta Tabipler Birliği (MAM) üyesi doktorlar, 6 Ağustos Perşembe günü hükümetin halk sağlığı müfettişinin tavsiyelerini görmezden gelerek 15 kişiden fazla olan etkinlikleri yasaklamayı reddetmesine karşı eylem yaptı. MAM, bu tür olayların adadaki Covid-19 vakalarında patlamaya yardımcı olduğunu söylüyor.

Doktorlar, 12 Ağustos’a kadar hastanelerle sağlık merkezlerini etkileyen, yalnızca acil vakalara bakacak.

ALMANYA/FRANSA/İNGİLTERE: Pek çok otobüs şoförü, yolcunun maske takmasını istediği için saldırıya uğradı

Almanya’nın Frankfurt yakınlarındaki Darmstadt kentinde bir kadın otobüs şoförü, otobüse binen genç bir kadından yüz maskesi takmasını istemesinin ardından 28 Temmuz’da saldırıya uğradı. Toplu taşıma araçlarında yüz maskelerinin takılması zorunlu. Kadın, olay yerinden kaçmadan önce sürücüye birkaç kez vurarak saldırdı.

5 Temmuz’da da Fransa’da 59 yaşındaki otobüs şoförü Phillipe Monguillot, yolculardan yasal olarak zorunlu olan yüz maskesi takmalarını istediği için saldırıya uğramıştı. Dört erkek yolcu sürücüyü otobüsten sürükleyerek kafasına tekmelemiş ve ölümüne neden olmuştu.

22 Temmuz’da, İngiltere’de Bournemouth kentindeki bir otobüs şoförü, maske takmadığı için bir erkek yolcunun otobüse binmesine izin vermediği için saldırıya uğramıştı.

İRLANDA: Havayolu çalışanları işten çıkarmalarla tehdit ediliyor

İrlandalı havayolu Aer Lingus, salgın nedeniyle mali krizle karşı karşıya olduğunu ileri sürerek 4.500 çalışanından 500’ünü işten çıkarmak istiyor. Çalışanların üyesi olduğu SIPTU, havayolunun iflas etmesini önlemek için hükümete mali destek çağrısında bulunuyor.

İRAN: Petrol işçileri grevde

İran’da petrol ve petrokimya işçilerinin grevleri bu hafta da sürdü. İran’ın güney eyaletlerindeki işçiler, ödenmemiş ücretlerini ve çalışma koşullarını protesto ediyorlardı, özellikle de aşırı sıcakta çalışmak zorunda kalıyorlardı. Geçenlerde İran’ın güneybatısındaki Mahşahr’da bir petrokimya işçisi sıcak çarpmasından ölmüştü. Hafta sonu Ağır Ekipman Üretim Şirketi’nde (HEPCO) yaklaşık 200 işçi, ücret gecikmeleri, çalışma koşulları ve şirketin işleyişine karşı orta İran’ın Arak kentindeki şirket merkezinde protestolar düzenledi. HEPCO, 2017 yılında özelleştirilmişti ve işçiler, şirketin yeni sahiplerini şirketi kötü yönetmekle suçluyor.

NİJERYA: Pilotlar yüzde 80 maaş kesintisini reddettikleri için görevden alındı

Air Peace tarafından istihdam edilen düzinelerce Nijeryalı pilot, yüzde 80’lik bir maaş kesintisini kabul etmeyip reddettikleri için işlerinden oldu. İşten ayrılan pilotlar, tüm pilotların yarısından fazlası.