Dünya emek gündeminden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

HİNDİSTAN: Devlete ait silah fabrikalarında binlerce işçi grev yapıyor

Devlete ait silah fabrikalarından binlerce işçi, hükümetin ülkenin savunma tesislerini şirketleştirme ve bunları kamu sektörü teşebbüslerine dönüştürme planına karşı 20 Ağustos'ta eylem yaptı. "Dikkat Çağrısı Günü" adı verilen protestoları, aynı konuda geçen yıl ağustos ayında bir aylık grev de izlemişti. İşçiler, hükümetin toplu işten çıkarmasından ve tesisleri özelleştirmesinden endişe ediyor. Hindistan'daki 41 savunma teçhizatı imalat şirketinde 7 binden fazla askeri imalat işçisi var. 10 Ekim'de süresiz grev planlanıyor.

BANGLADEŞ: Bidi işçileri vergi artışını protesto etti

Rangpur, Sirajganj ve Pabna da dâhil olmak üzere farklı illerden Bidi (elde sarılmış sigara) işçileri, 25 Ağustos Salı günü Ulusal Gelir Kurulu başkanının Sirajganj'daki evinin önünde protesto gösterisi düzenledi. İşçiler, hükümetin 2020-21 ulusal bütçesinde sanayiye yönelik yüzde 28,2’lik vergi artışının azaltılmasını talep eden bir mutabakat sundu. Bangladeş Bidi Sramik Federasyonu üyeleri aynı taleplerle haziran ayında da 2 kez eylem yapmıştı. Sektör, yüzde 70'e varan oranda 15 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor ve 400 binden fazla kişiyi istihdam ediyor. Bu sektörde aşırı sömürülen işçilere günde yalnızca 50 taka (4,3 TL) ödeniyor.

ENDONEZYA: Kâğıt işçileri polis saldırılarına rağmen greve devam ediyor

Sumatra, Lampung eyaletlerindeki PTTanjungenim Lestari Selüloz ve Kâğıt (PTTL) fabrikasında işten atılan işçiler, polis saldırılarına meydan okuyarak greve devam ediyor. 120 polis 8 Ağustos'ta 80 günü aşkın süredir grevde olan, aralarında kadınların da bulunduğu 50 işçiyi dağıtarak darp etmişti. İşten atılan işçilerin tamamı Endonezya Kâğıt Hamuru ve Kağıt İşçileri Federasyonu üyesi. İşçiler işlerine iade edilmek istiyor.

GÜNEY KORE: On binlerce doktor reform planına karşı grevde

Genel hastanelerdeki on binlerce asistan doktor ve bölge kliniklerinden uygulayıcılar, hükümetin tıbbi işgücü reform planını protesto etmek için 26 Ağustos Çarşamba günü 3 günlük bir grevi yaptı. 130 bin kişilik Kore Tabipler Birliği'nin (KMA) üyeleri işe dönüş düzenine ve ceza tehditlerine karşı çıkıyor. Güney Kore'nin 5 büyük genel hastanesi, çalışma saatlerini sınırlamak ve planlanan ameliyatları ertelemek zorunda kaldı. Doktorlar hükümetin, tıp öğrencilerinin sayısını birkaç yıl içinde artırma, yeni tıp okulları açma, devlet sigortasının daha fazla doğu tıbbını kapsamasına izin verme ve teletıp kapsamını genişletme planlarına karşı çıkıyor.

TAYVAN: Binlerce demiryolu işçisi, ödenmeyen fazla mesai ücretlerini istedi

Tren vagonu ekipleri ve sevkiyat işçileri de dâhil olmak üzere binlerce Tayvan Demiryolları işçisi, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı önünde eylem yaparak, mayıs ve haziran ayları için 340 ABD dolarına kadar ulaşan ödenmemiş fazla mesai ücretlerini istedi. Protestocu işçiler, demiryolu iş gücündeki kesintilerin fazla mesaiye ve tren kazaları tehlikesine yol açtığını söylüyor.

AVUSTRALYA: Sidney otobüs sürücüleri dört saatliğine iş bıraktı

Otobüs şoförleri 24 Ağustos Pazartesi günü Sidney'in kuzeybatı banliyöleri, kuzey sahilleri ve doğu banliyölerindeki hizmetleri etkileyen 4 saatlik bir iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Sürücüler, Covid-19 salgını sırasında yolculardan yüz maskeleri taşımasını ve bu maskelerin zorunlu olarak takılmasını talep ediyor.