Dünya emek gündeminden

Mutahhar Aksarı

BELARUS
Grevler bastırıldı, eylemler sürüyor

Belarus’taki işçiler, Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko’nun hileli bir şekilde yeniden seçilmesine karşı eylemlere devam ediyor. İşten çıkarma ve yasal işlem yapılacağı tehdidiyle, 15 bin işçinin çalıştığı Minsk Traktör Fabrikası’ndaki son kitlesel grevler geçici olarak bastırıldı. Bununla birlikte, devlet tarafından işletilen madenlerdeki madenciler üretimi yüzde 90 oranında düşürdü. Euronews’ta yayımlanan 28 Ağustos tarihli bir habere göre, 7 bin kişi seçimin sonucunu protesto ettiği için tutuklandı. Muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya’yı destekleyen emperyalist güçler, Lukashenko’nun şiddetli baskılarının işçi sınıfının önemli kesimlerinin öfkesini daha da ateşleyeceğinden korkuyor.

UKRAYNA
Madencilerin yeraltı protestosu

Ukrayna’nın batısındaki Nadiya kömür madeninde çalışan madenciler, 31 Ağustos Pazartesi günü ödenmemiş ücretler nedeniyle ocaklarda kaldı, yerüstüne çıkmadı. İşçiler 28 Ağustos’ta oturma eylemlerine başlamışlardı. Madencilere ödenmemiş ücretlerin toplamı 2 milyon doları aştı.

İNGİLTERE
Midlands’da gazeteciler grev yaptı

Bullivant medya grubunda çalışan gazeteciler, geçen haftalarda gerçekleştirdikleri iki günlük grevin ardından 1 Eylül Salı ve 2 Eylül Çarşamba günleri de grev yaptı. Bullivant medya grubu, West Midlands bölgesinde Warwickshire ve Worcestershire dahil 18 gazete yayımlıyor. Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJ) üyeleri, grubun işçi çıkarma ve gazetecilere aylarca yetersiz ödeme yapma planlarını protesto ediyor.

MACARİSTAN
Tiyatro öğrencilerinden protesto

Budapeşte Tiyatro ve Film Üniversitesi’ndeki drama öğrencileri, 31 Ağustos Pazartesi günü binayı işgal etti ve bir basın toplantısı düzenledi. Öğrenciler, kurumda yeni bir denetim kurulu atanmasına ve yeni bir finansman mekanizması kurulmasına karşı çıkıyor. Ayrıca, kurulun istifasını ve devlet fonunun yeniden başlatılmasını istiyorlar.

İRLANDA
Huzurevi personeli huzursuz

Dublin’deki Sisters of Charity tarafından işletilen huzurevlerinde çalışan bakım emekçileri, 2 Eylül Çarşamba günü St Monica’nın huzurevinin önünde eylemdeydi. The Sisters of Charity, temmuz ayında finansal bir açık nedeniyle St Monica ve St Mary’nin evlerini kapatacağını açıklamıştı.

ALMANYA
Kamu emekçileri zam istiyor

Federal hükümet ve belediyelerdeki yaklaşık 2,3 milyon kamu emekçisi, önümüzdeki 12 aylık dönem için yüzde 4,8’lik bir ücret artışı talebinde bulundu. Verdi ve Deutsche Beamte Bund sendikaları ve işveren temsilcileri arasında ilk görüşmeler 1 Eylül Salı günü Potsdam’da gerçekleşti. Daha sonraki görüşmelerin ayın sonunda ve ekim ayında yapılması planlanıyor. Kamu emekçileri, özellikle sağlık hizmetlerinde, Covid-19 salgınıyla mücadelede öncü bir rol oynuyor ve bu nedenle ücret artışı talep ediyor.

NİJERYA
Doktorlar başkentte süresiz grevde

Başkent Abuja’daki doktorlar 1 Eylül’den itibaren süresiz greve başladı. Grev, Covid-19 tehlike ve teşvik ödeneğinin ödenmesine ve söz verilen promosyonların uygulanmasına kadar devam edecek. Hükümet, Nijerya Eğitim Hastaneleri ve diğer tıp merkezlerindeki sağlık çalışanlarına özel bir Covid-19 tehlikesi ve Konsolide Temel Maaşı’nın yüzde 50’si kadar teşvik ödeneği sözü vermişti. Doktorlar mali sıkıntı içinde olduklarını ve şikâyetlerinin görmezden gelindiğini söylüyor.

LİBERYA
Yargı emekçileri, 11 aylık maaşlarının peşinde

Yargı emekçileri, 26 Ağustos’ta Monrovia’daki Adalet Tapınağı’nda, maaşlarının 11 aydır ödenmemesini protesto etti. Emekçiler, Ekim 2019’dan beri kendilerine ödeme yapılmadığından yakınıyor. Her bir emekçinin alacağı tutar yaklaşık 250 bin Liberya doları.