Dünya emek gündeminden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

KOLOMBİYA: Kömür madeni işçilerinin grevi üçüncü haftaya giriyor

Cerrejón madencilik kompleksindeki işçiler 31 Ağustos’ta başlattıkları greve devam ediyor. Grev üçüncü haftasına girerken, SINTRACARBON sendikası ve şirket karşılıklı suçlamalarda bulunuyor ve her iki taraf da diğerini duyarsızlıkla suçluyor. Öte yandan Valledupar’daki Rosario Pumarejo de López Hastanesi’nin 700’den fazla üyesi, 10 Eylül’de süresiz grev başladı. Eylem, temmuz başından 20 Ağustos’a kadar süren önceki grevin tekrarı niteliğinde. Doktorlar, hemşireler ve destek personeli 11 aydır ödenmemiş maaşlarını istiyor.

URUGUAY: İşçiler diyalog talebiyle genel greve gitti

PIT-CNT İşçi Sendikaları Federasyonu’nun genel grevi yaklaşıyor. Federasyon 17 Eylül’de genel grev çağrısında bulunmuştu. Yayımlanan PIT-CNT bildirisinde, “Genel grev, koronavirusün neden olduğu bütçe kesintilerine karşı kaliteli iş, ücretlerin savunulması, sağlık krizi nedeniyle geliri olmayan sektörler için temel bir acil gelir taleplerini içeriyor” dendi. Uruguay’da şu anda işsizlik sigortasından yararlanan 110 bin işçi var ve salgın nedeniyle bu sayı giderek artıyor. Öte yandan birçok Uruguaylı, hükümetten yardım almak zor veya imkânsız olduğundan kayıt dışı ya da geçici işlerde çalışıyor.

ARJANTİN: Hükümet telekomünikasyon işçilerinin grevini iptal etti

Arjantin’de dört ulusal telekomünikasyon sendikasından oluşan bir federasyon olan Telefon Birlik Kurulu (MUS) tarafından 10 Eylül için planlanan 24 saatlik grev, Çalışma Bakanlığı tarafından çıkarılan “zorunlu uzlaşma” kararının ardından 9 Eylül’de askıya alındı. Kararname, sendika temsilcileri ile Telecom Argentina ve Claro SA firmaları arasındaki müzakerelerin 14 Eylül’de başlamasını emretti.

ABD: New York’ta hemşireler yetersiz personel nedeniyle greve hazırlanıyor

New York Albany Med’deki hemşireler, hastane yönetiminin yetersiz personel, düşük ücret ve çalışma koşullarıyla ilgili şikâyetlerini çözmesi talebiyle grev oylamasına gitti. 2 bin 500 hemşirenin büyük çoğunluğu, 7 Eylül’de yapılan oylamada greve ‘evet’ dedi.

KANADA: Winnipeg okul otobüsü sürücüleri isyanda

Yaklaşık 95 okul otobüsü şoförü geçen hafta greve gitti. Yaklaşık 2 bin 300 öğrencinin velilerine, çocuklarını okula götürmek için alternatif düzenlemeler yapmaları önerildi. Covid-19 krizi nedeniyle hükümet, okul otobüslerine binmesine izin verilen öğrenci sayısını büyük ölçüde azaltan güvenlik düzenlemeleri getirmişti. Manitoba’da, ilkokul öğrencilerinin derslere şahsen katılmaları gerekirken, lise öğrencileri hem uzaktan ve hem de okulda yüz yüze eğitim alıyor. United Food and Commercial Workers (UFCW) Sendikası’na üye olan otobüs sürücüleri, bir yılı aşkın süredir sözleşmesiz çalışıyor.