Dünya emek gündeminden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

İRLANDA: Taksi şoförleri isyanda
Yaklaşık bin taksi şoförü, hükümetten mali destek talep etmek için 15 Eylül Salı günü Dublin’de bir protesto eylemi düzenledi. Cork, Galway, Kerry ve Kilkenny dâhil İrlanda’nın her yerinden gelen taksi şoförleri, konvoyla hükümet binalarına gelmeden önce Phoenix Park’ın dışında toplandı. Ulusal Özel Kiralama ve Taksi Derneği, İrlanda Taksi Şoförleri Federasyonu ve İrlanda Taksi İttifakı ve Tiománaí Tacsaí na hÉireann üyeleri, ek destek talep ediyor.
Covid-19 salgınının ilk aylarında taksi hizmetlerine olan talep yüzde 70 düşmüştü. Talep hâlâ düşük ve şu anda PUP alan tüm taksi şoförleri işe dönerse, talep daha da düşük olacak. İrlanda Taksi İttifakından Gerard Macken, Irish Times gazetesine verdiği demeçte, geçtiğimiz aylarda mali sıkıntılar nedeniyle birkaç sürücünün intihar ettiğini söyledi.

İNGİLTERE: Sağlık emekçileri yürüdü
Yüzlerce İngiliz sağlık çalışanı, 12 Eylül Cumartesi günü yüzde 15 maaş zammı için Londra’da yürüdü. Hükümet, 900 bin kamu sektörü çalışanının ücretlerinde, salgın sırasındaki katkılarından ötürü cüzi bir artışı yapacaklarını açıklasa da, buna hemşirelerle doktorlar dahil edilmedi. Emekçiler hastalıktan ölen 640 sağlık personeli için bir dakikalık sessizliğin ardından Londra’nın merkezine doğru yürüdü. Manchester, Piccadilly bahçelerinde düzenlenen Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) protestosuna yaklaşık 50 kişi katıldı.

GÜNEY AFRİKA: 100 sağlık emekçisi grevde
Port Elizabeth kentindeki Livingstone Hastanesi önünde 100 sağlık çalışanı, 14 Eylül Pazartesi günü greve çıkmak için toplandı. Milli Eğitim, Sağlık ve Müttefik İşçiler Sendikası üyeleri, işyerinde yeterli Covid-19 koruması, ücretli karantina, tüm işyerlerinde sağlık komiteleri ve maaş artışı talep ediyor. Önümüzdeki ay Güney Afrika Gelir İdaresi ve Güney Afrika Sosyal Güvenlik Dairesi de dâhil olmak üzere diğer hükümet çalışanlarından da destek alınarak beklenenden daha geniş bir eylem planlanıyor.

ZİMBABVE: Hemşireler Birliği hemşireleri sattı
Zimbabve Hemşireler Birliği (ZINA), 16 bin üyesine, herhangi bir kesin ücret artışı olmaksızın haziran ayında başlanan durdurma eylemlerini sona erdirme talimatı verdi. Dernek, Sağlık Bakanı ve Başkan Yardımcısı Constantino Chiwenga’nın maaşları ve çalışma koşullarını iyileştirme sözünü hatırlatarak, kendilerine “şikâyetleri çözme şansı” vereceğini iddia etti. Enflasyonun yüzde 800’ün üzerinde olduğu ülkede, işçiler temel ihtiyaçlarını ve hatta çalışmak için seyahat masraflarını karşılayamıyor.

KENYA: Akademisyenler sendikayı başarısızlıkla suçladı
Egerton Üniversitesi’ndeki öğretim görevlileri, Üniversiteler Akademik Personel Birliği’ni (UASU) “üniversite yönetimi maaşlarımızı düşürmeye devam ederken sessiz kalmakla” suçladı. Maaşlarda mart ayından bu yana yüzde 40 kesinti yapıldı. Sözcü Profesör Mwaniki Ngare, 12 Eylül’de Nakuru’da bir toplantıda, “UASU görevlerinde başarısız oldu, artık üyelerinin çıkarlarını temsil etmiyor” dedi. Üniversitenin mali krizinin Covid-19’a bağlı olmadığına, yolsuzluğun sonucu olduğuna inanılıyor.