Dünya emek gündeminden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

HİNDİSTAN: Chennai çöp işçileri düşük ücretler için grev yapıyor

Tamil Nadu'nun başkenti Chennai'de 3 binden fazla çöp ve koruma işçisi, daha yüksek ücret için 7 Eylül'de süresiz bir greve başladı. Grevciler, 2017’de hükümetin emriyle belirlenen günlük ücretlerinin yetersiz olduğu için ücretlerin 379 rupiden 624.50 rupiye (8.5 Amerikan Doları) çıkarılmasını talep ediyor. İşçiler her gün yaklaşık 3 bin 500 ton çöp topluyor.

Uttar Pradesh temizlik işçileri bir işçinin ölümü üzerine grev yaptı

Utter Pradesh, Agra kentindeki temizlik işçileri, 9 Eylül'de bir günlüğüne iş bıraktı. İki gün önce Kuberpur çöplüğünde belediye çöp toplama kamyonunun karıştığı bir kazada ölen bir temizlik işçisinin ölümünü protesto ettiler. İşçiler, belediye komiserleri aleyhinde işlem yapılması çağrısında bulundu ve ölen işçinin ailesi için tazminat talep etti. Ölen işçinin ailesine uygun tazminat ödenene kadar protestolarına devam edeceklerini söylediler.

BENGALDEŞ: Bidi işçileri vergi artışına karşı protestolarına devam ediyor

Bidi (elle sarılmış sigara) işçileri ve üreticileri, hükümetin 2020–21 ulusal bütçesindeki her bir bidi paketine uygulanan yüzde 4'lük vergi artışını hükümetin geri çekmesini talep ederek 13 Eylül Pazar günü Dakka'daki Ulusal Basın Kulübü önünde protesto eylemi düzenledi.Protestocular, vergi artışının, fabrikaların kapanmasına ve binlerce işin yok olmasına yol açan bidi endüstrisini rekabetsiz hale getirdiğini iddia etti. Bangladeş Bidi Sramik Federasyonu üyeleri aynı talepler için 25 Ağustos ve 2 Haziran'da da protesto eylemi düzenlemişti. Sektörde yüzde 70'e varan oranda 15 yaşın altındaki çocuklar olmak üzere 400 binden fazla kişi istihdam edilmekte. Bu sektörde aşırı derecede sömürülen işçilere günde sadece 50 taka (59 Amerikan centi) ödenmekte.

SRİ LANKA: Banka çalışanları sözleşmeler için beş günlük protesto eylemi düzenledi

Sri Lanka'nın iki ana devlet bankasından biri olan Seylan Bankası çalışanları, 7-11 Eylül tarihleri ​​arasında bankanın Kolombo'daki genel merkezinin önünde gösteri yaptı. Sözleşmeye dayalı görev sürelerinin iki yıla indirilmesini talep ediyorlardı. Protestoya Sri Lanka genelindeki şubelerdeki çeşitli alanlardan çalışanlar katıldı.

AVUSTRALYA: Botany limanında işçiler greve gitti

DP World Port Botany terminalindeki 60 Avustralya Denizcilik Birliği (MUA) üyesi işçi, 4 limanı kapsayan yeni işletme anlaşmaları (EA) için ulusal bir kampanya kapsamında 17 Eylül Cuma günü 4 saatliğine iş bıraktı. MUA, DP World ile ulusal bir "ilke olarak" anlaşmaya varmış ancak birkaç limanda çözüm bekleyen yerel sorunlar sürmekteydi. Bunlar, artan üretkenlik karşılığında kadro ve boşta kalma süresi değişiklikleri için şirket taleplerini ve ayrıca otomasyon ve dış kaynak kullanımına ilişkin uzun süredir devam eden iş güvenliği sorunları.

YENİ ZELANDA: Binlerce özel sağlık çalışanı grev yapacak

Özel muayenehanelerde çalışan birinci basamak sağlık çalışanları 30 Eylül'de iki saatlik grev ve grev için oy kullandı. Bu grev, 12 ay süren görüşmelerin ardından bu yıl üçüncü eylem olacak. 500 küçük tıbbi muayenehanede çalışan yaklaşık 3,400 pratisyen hemşire ve sağlık yöneticisi, özel personele göre yüzde 10,6 daha fazla maaş alan devlet hastanesi personeliyle eşit ücret talep ediyor. İşçiler, Maaşlı Tıp Uzmanları Derneği ve Yeni Zelanda Hemşireler Örgütü de dahil olmak üzere birkaç sendika tarafından temsil ediliyor.