Dünya emek gündeminden

MUTAHHAR AKSARI

MEKSİKA
Öğretmenler gecikmiş yardımlar için grevde

Zacatecas Eyaleti Öğretmenler ve İdari Personel Sendikası (SUPDACOBAEZ) üyeleri, 17 Eylül'de eyaletteki 43 Lisans Koleji kampüsünde grev başlattı. Bin 500 idari ve eğitim çalışanı, ödenmemiş ikramiyeler, okul ekipmanı, akademik başarı, geçmişe dönük gıda yardımı ve öğretim materyalleri için greve gitti. Sendika Genel Sekreteri Gerardo García Murillo’nun gazetecilere verdiği demece göre, yönetici borçları kabul ediyor; ancak kolejin bunları ödeyecek kaynaklardan yoksun olduğunu iddia ediyor. Yardımların bir kısmını eylül sonunda, diğerlerini 15 Ekim'de ödeyeceğine söz verdi. Sendika teklifi reddetti.

EKVADOR
Hükümetin ekonomi politikalarını protesto edenlere polis saldırdı

Protestocular, 16 Eylül öğleden sonra Ekvador'un başkent Quito'daki Sosyal Güvenlik Fonu ofisine yürüdüler. İşçi Üniter Cephesi (FUT) tarafından çağrısı yapılan eylemde işçiler öğrenciler ve yerli örgütlerin üyeleri yer aldı. Protestocular, fon binasının önünde sağcı Başkan Lenín Moreno'nun işten çıkarmalara, eğitimdeki kesintilere, işçi haklarına ve yaşam standartlarına yönelik saldırılara yol açan politikalarını kınadı. Ayrıca işçi sınıfını harap eden Covid-19 salgınına karşı hükümeti yetersiz önlem almakla suçladılar. Protestocular Hükümet Sarayı’na doğru yürüyüşe geçtiğinde polis geldi ve kitleyi dağıtmak için tazyikli su ile göz yaşartıcı gaz kullandı.

HAİTİ
Sağlık emekçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor

Port-au-Prince'deki Haiti Hastanesi’nde (HUEH) işçiler 15 Eylül'de süresiz greve gitti. Ameliyatlar durduruldu ve acil durumlar için bir ekip görevlendirildi. Çalışanlar; cerrahi aletleri sterilize edecek iki aletin onarılmasını ve yeni bir yüksek kapasiteli aletin sağlanmasını; 150 kilovatlık bir jeneratör alınmasını; iyi durumda bir cankurtaran ve bir servis aracı bulundurulmasını; sıhhi tesisatın onarılmasını; uygun koruyucu donanım verilmesini ve hastane sistemindeki tüm çalışanlar için ücret artışı yapılmasını istiyor. Grevci çalışanlar, bu istekler karşılanana kadar grevi sürdüreceklerini söylüyor.

BAHAMA
Öğretmenler yetersiz sağlık önlemlerini protesto ediyor

4 bin üyeli Bahamalar Öğretmenler Birliği (AMA), Covid-19 vakalarındaki artıştan ve Bahama'nın okul sisteminin hazırlıksız olmasından endişe duyuyor.

AMA, okulların güvenli olduğunu ve tüm protokollerin uygulandığını iddia eden bakanlığı, çocukları eğitimden mahrum etmeye çalışmakla suçladı. Öğretmenler, sosyal mesafe protokolleri olmadan bir bilgisayarı paylaşan beş kişi ile sınıflarda bir araya geldi. Öğretmen ve öğrenciler için yeterli test yapılmıyor, sınıflar temizlenmiyor, kişisel koruyucu donanımı olmayan ve uygun eğitim almamış temizlik personeli görevlendiriliyor.

ABD
New York eyaletindeki huzurevi çalışanları iki günlük grev yaptı

New York Wellsville'deki Highland Park Rehabilitasyon ve Hemşirelik Merkezi'nde sağlık çalışanları, aylar süren pazarlıklardan sonuç alınamayıp bir sözleşme imzalanmamasının ardından 17 Eylül'de iki günlük bir greve gitti. Service Employees International Union Local 1199 üyeleri, 2018 yılında sendikalaşmıştı.