Dünya emek gündeminden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

HİNDİSTAN: Delhi belediye öğretmenleri gecikmiş ücretler için grev yapıyor

Kuzey Delhi Belediye Şirketi’nde (NDMC) çalışan yaklaşık 9 bin ve Doğu Delhi Belediye Şirketi’nde (EDMC) çalışan yaklaşık 4 bin 200 öğretmen, ödenmemiş ücretlerini talep etmek için 28 Eylül Pazartesi günü greve gitti. NDMC öğretmenlerine en son mayıs ayında ve EDMC öğretmenlerine ise haziran ayında ödeme yapılmıştı. Bir grup öğretmen, NDMC Genel Merkezi’nde üç haftadan fazla bir süredir günde 2 saat oturma eylemi düzenliyor. Öğretmenler, öğrencilerin acı çekmemesi için maaş almamalarına rağmen her gün çalıştıklarını söylüyor. Ödenmemiş ücretlerin yakında ödenmemesi halinde, süresiz greve gideceklerini belirtiyorlar.

Delhi Üniversitesi’ne bağlı 14 kolejde çalışan işçiler ise Delhi eyalet hükümeti tarafından finanse edilen 59 koleje fonların serbest bırakılmasındaki gecikmeleri protesto etmek için 28 Eylül Pazartesi günü iş bıraktı. Grevciler ayrıca mevcut fon seviyelerinin yetersiz olduğundan yakındı.

BANGLADEŞ: Özel okul öğretmenleri 5 Ekim’de grev yapacak

Bangladeş Öğretmenler Derneği, tüm özel okul öğretmenlerinin hükümetin Aylık Ödeme Emri (MPO) planına dâhil edilmesini talep etmek için ülkenin dört bir yanından öğretmenleri bugün yapılacak mitinge katılmaya çağırdı. Çağrı için geçen pazar günü Dakka’da bir basın toplantısı yapıldı. Hükümet, Covid-19 salgınına yanıt olarak 17 Mart’ta tüm eğitim kurumlarını kapattığından beri MPO’da olmayan birçok öğretmen ve eğitimciye ödeme yapılmadı.

PAKİSTAN: Karaçi devlet hastanelerindeki hekimlerden protesto eylemi

Sindh eyaletindeki devlet hastanelerinden hekimler, 29 Eylül Salı günü Karaçi Basın Kulübü önünde, sözleşmeli istihdamın sürekli kullanımı, ödeneklerin ödenmemesi ve Covid-19 ile sözleşme yapan sağlık çalışanlarının maaşlarının ödenmemesi gibi bir dizi konuda sorunlarını dile getirmek için bir protesto gösterisi yaptı. Sindh Doktorları Ittehad (SDI) adlı şemsiye sendika, Covid ile enfekte işçiler için tazminat ödemeleri, sözleşmeli işçiler için zamanında terfi ve iş sürekliliği talep etti. SDI, hekimlerin taleplerinin kabul edilmemesi halinde, başbakanın ikametgâhı da dâhil olmak üzere daha fazla yerde protesto eylemi yapma tehdidinde bulundu.

AVUSTRALYA: LNG offshore bakım işçileri Batı Avustralya’da grev yapacak

Offshore Alliance (Avustralya İşçi Sendikası ve Avustralya Denizcilik Sendikası’nın bir birleşimi) ve Elektrik Ticaret Sendikası, açık deniz bakım firması Monadelphous’a (Monos), Kuzey Batı Avustralya açıklarındaki Shell Prelude yüzer LNG platformundaki işçilerin çalışma yasaklarına karşı 9 Ekim’de greve gideceğini bildirdi.