Dünya emek gündeminden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

BANGLADEŞ: Çay işçileri kuzey bölgelerinde greve gitti

Bangladeş’in kuzeydoğusundaki çay bahçelerinde çalışan işçiler, daha yüksek ücret talep etmek için geçen hafta çalışmadı. Yoksul işçiler, Bangladeş Çay İşçileri Sendikası’nın çay bahçesi sahipleriyle ücret artışını tartışmasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçtiğini hatırlattı. Moulvibazar bölgesindeki işçiler, bir Hindu dini festivali olan Durga Puja için ücret artışı ve ikramiye talebiyle 7 Ekim Çarşamba ve 8 Ekim Perşembe günleri grev yaptı. Manu-Dhalai Vadisi bölgesindeki 23 çay bahçesinden işçiler 7 Ekim’de, Sreemangal’in alt bölgesindeki 14 çay bahçesinden işçiler de 7 ve 8 Ekim’de iki saatlik grev gerçekleştirdi.

HİNDİSTAN: Elektrik işçileri özelleştirmeye karşı ulusal çapta eylemdeydi

1,5 milyondan fazla elektrik işçisi, 5 Ekim Pazartesi günü Elektrik (Değişiklik) Yasası’na ve birlik bölgelerinde elektrik dağıtımının özelleştirilmesine karşı gösteriler düzenledi. Elektrik İşçileri ve Mühendisleri Ulusal Koordinasyon Komitesi tarafından düzenlenen gösteriler, temmuz ve ağustos aylarında ülke çapındaki protestoların ardından geldi. Purvanchal, Vidyut, Vitran ve Nigam’da özelleştirme başlarken, Odisha eyaleti hükümeti Merkezi Elektrik Tedarik Taahhüdü’nü (CESU) Tata Power’a devretti ve diğer üç eyaletteki elektrik şirketlerini de özelleştirmeyi planlıyor. 3 Temmuz’da 11 eyalette ve 2 birlik bölgesinde yapılan kitlesel protestoların ardından, Hindistan Enerji Bakanı 2020 Elektrik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı değiştirmeye söz vermişti.

PAKİSTAN: Kamu emekçileri düşük maaşlarını protesto etti

Çeşitli illerden 10 binin üzerinde kamu emekçisi, 6 Ekim Salı günü İslamabad’da daha yüksek ücret, emekli maaşı artışı ve sağlık ödemelerinde yüzde 100 artış talebiyle toplandı. Emekçiler, Ulusal Meclis’in bulunduğu yüksek güvenlikli alanda ve diğer hükümet binalarında oturma eylemleri düzenledi. Hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından belirlenen hedeflere ulaşmak için bütçe açığını azaltmanın bir parçası olarak, 2020-21 mali yılı için tüm devlet çalışanlarının maaşlarını dondurmuştu. Protestocu emekçiler hükümeti, emeklilik yardımlarını tamamen ortadan kaldırmayı planlamakla suçluyor.

AVUSTRALYA: Açık deniz LNG platformu bakım işçileri grevde

Shell Australia’nın kuzeybatı Avustralya sahili açıklarındaki dev Prelude yüzer LNG platformunda çalışan inşaat ve bakım işçileri, ücretler ve çalışma koşullarındaki anlaşmazlık nedeniyle cuma günü iş bırakma eylemine başladı. İşçiler standart ücret ve daha fazla iş güvenliği talep ediyor.