Dünya emek gündeminden

Mutahhar Aksarı

HİNDİSTAN
Pencap’ta sözleşmeli öğretmenler kadro istiyor

Punjab eyaletinde kamuya ait okullardan yüzlerce sözleşmeli öğretmen ve yardımcı personel, eyalet hükümetinin taleplerini yerine getirmesi için 16 Ekim'de Sangrur'da bir protesto eylemi yaptı. Eylem çağrısı, mayıs ve haziran aylarında hükümete istek muhtırası gönderen ancak yanıt alamayan Demokratik Öğretmenler Cephesi tarafından yapıldı. Göstericiler ayrıca terfi ve evden işe uzun mesafeler kat etmek zorunda kalan öğretmenlerin ulaşım sorunlarının çözümü için de çağrıda bulundu.

Otomobil fabrikası işçileri iş kanunlarını açlık greviyle protesto etti

Bellsonica Auto Component India (BACI) fabrikasından işçiler, 15 Ekim’de vardiyalarını bitirirken Haryana eyaletindeki bakanlığın önünde bir açlık grevi düzenledi. Eylem, Hindistan hükümetinin en son çıkarttığı çalışma yasalarını protesto etmek içindi. Sendika, yeni yasanın işçi haklarını zedelediğini, işverenlere işçileri serbestçe sömürmeleri için izin verdiğini ve sözleşmeli işçiliğin artmasına yol açacağını belirtti. İşçiler, şirketin bin 200 kişiyi kapsayan üç yıllık bir sözleşme için sendikayla pazarlık yapmayı reddetmesine de tepkili. Taraflar arasında 20 aydır hiç görüşme yapılmadı.

BANGLADEŞ
Polis hint keneviri işçileri ile ailelerine saldırdı, yaralılar var

Polis, 19 Ekim Pazartesi günü Khulna-Jashore otoyolunda yüzlerce hint keneviri işçisinin aileleriyle birlikte yaptıkları protesto eylemini kırmak için cop kullanıp göz yaşartıcı biber gazı sıktı. En az 22 işçi yaralandı ve 14 işçi tutuklandı. Protestocular, devlete ait kapalı hint keneviri fabrikalarının yeniden açılmasını talep ediyor. Yüzlerce işçi ve çiftçi, değirmenlerin yeniden açılması talebiyle ağustos ayında Khulna ve Tangail'de de gösteri yapmıştı. Temmuz ayında hükümet, devlete ait 25 hint keneviri fabrikasını, zarar ettiklerini iddia ederek kapatmıştı. Yaklaşık 50 bin işçi bir gecede işini kaybederken, binlerce çiftçi gelirinden olmuştu.

PAKİSTAN
Sağlık emekçisi kadınlar yedi günlük grevi sona erdirdi

500'den fazla Ulusal Program Sağlık Çalışanları Federasyonu üyesi, 20 Ekim Salı günü İslamabad'da Ulusal Meclis önünde yedi gündür sürdürdükleri grevi sonlandırdı. ‘Kadın Sağlık Emekçileri (Lady Health Workers-LHW)’ programında istihdam edilen emekçiler, hükümetle görüşmelerin ardından ücret artışı, iyileştirilmiş bir hizmet yapısı, ikramiyeler ve görev başındayken koruma talep etmek için greve başlamışlardı. Ülke genelinde uygulanan LHW programında 100 binden fazla emekçi istihdam edilmekte. Kalıcı sağlık tesislerinin bulunmadığı kırsal alanların çoğunda, LHW gezici bir birim olarak aşı ve diğer temel hizmetleri sağlıyor. Ayda sadece 20 bin rupi (123.27 $) ödenen emekçiler, Pakistan işçi sınıfının en çok sömürülen kesimleri arasında yer alıyor. Kalıcı pozisyonlar için yıllarca süren mücadeleye karşın, emekçilerin bazıları hâlâ sözleşmeli çalıştırılıyor.

SRİ LANKA
Çay plantasyonu işçileri fabrikanın kapanmasını protesto etti

Nuwara-eliya bölgesinde önemli bir çay plantasyon alanı olan Kotmale Helboda arazisindeki fabrikanın aniden kapanması nedeniyle işinden olan yaklaşık 30 çay plantasyonu işçisi, 16 Ekim'de fabrika önünde oturma eylemi düzenledi. İşçiler arazinin başka bir bölümünde yeniden istihdam edilmeleri talebinde bulundu. İki gün boyunca grev yapan işçilere, diğer bölümlerden gelen işçiler destek verdi.