Dünya emek gündeminden

Mutahhar Aksarı

PERU
Çiftlik işçileri daha iyi çalışma koşulları için otoyolu kapattı

Çiftlik işçileri, daha iyi ücret ve çalışma koşulları talebiyle 30 Kasım’dan itibaren Ica’nın güney Peru bölümündeki Pan Amerikan otoyolunu taşlar ve molozlarla kapattı. Ayrıca durumlarını kötüleştirecek 2000 Tarım Teşvik Yasası’nın yürürlükten kaldırılması çağrısında bulundular. Polis 3 Aralık’ta protestocu işçilere biber gazı ve kurşunla saldırdı. 20 yaşındaki işçi Jorge Muñoz Jiménez yaşamını yitirdi. Ertesi gün Kongre yasayı yürürlükten kaldırdı.

KANADA
İşçiler ‘kahraman maaşı’nın kesilmesine karşı çıkıyor

Alberta'daki sağlık emekçileri, et paketleyicileri ve perakende çalışanları, Başbakan Jason Kenney'nin Covid-19 salgını boyunca ön saflarda çalışan işçilerin ücretlerini desteklemek ve tamamlamak için eyaletlere ayrılmış federal fonları dağıtmadaki başarısızlığına karşı çıkmaya devam ediyor. Federal hükümet, geçen mayıs ayında temel çalışanların ücretlerini desteklemek için 3 milyar dolar sağlamıştı.

ARJANTİN
Buenos Aires’te sağlık emekçileri hakları için yürüdü

Buenos Aires’teki hastanelerde çalışan işçiler, uygun maaş, onurlu muamele, mesleki statülerinin tanınması ve diğer talepleri için 3 Aralık’ta şehrin hükümet merkezine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Devlet Çalışanları Derneği, Belediye Tabipleri Derneği, Arjantin Cumhuriyeti Tıp Konfederasyonu, Lisanslı Hemşireler Derneği (ALE) ve diğer kuruluşlar yer aldı. Aynı gün sanayi merkezi ve ihracat şehri olan San Lorenzo’daki yağlı tohum kırma tesislerinde çalışan işçiler de iş bıraktı. Yağlı Tohum İşçi Sendikası (SOEA), meslek odasının (CIARA) ikramiye teklifini reddetmesi üzerine grev çağrısında bulundu. CIARA, ikramiyenin “imkânsız” olduğunu iddia etti, grevin yasadışı ve ulusal ekonomiye zararlı olduğu yönünde medya kampanyası başlattı.

BARBADOS
Tazminatsız işten çıkarılan otel çalışanları eylemdeydi

Bir dizi otelde çalışmış yaklaşık 60 işçi, ödenmeyen kıdem tazminatlarını istemek için 4 Aralık’ta “Paramızı istiyoruz”, “Aç bir insan kızgın bir insandır” yazılı pankart ve sloganlarla eylem yaptı. İşçiler, salgının ilk dönemlerinde işten çıkarılmıştı. Accra Beach Hotel and Spa’nın önündeki son protestoya diğer otellerden işçiler de katılarak destek verdi. Protestocular, otellerden ve hükümetten yanıt alamazlarsa eylemlerin artacağını ve şiddetleneceğini söyledi.

ABD
Hemşireler daha fazla test ve koruyucu donanım istiyor

Los Robles Bölgesel Tıp Merkezi, Thousand Oaks ve Los Angeles, California'daki West Hills Hastanesi ve Tıp Merkezi'ndeki hemşirelerle diğer sağlık çalışanları, kişisel koruyucu donanım (KKD) ve personel eksikliğine dikkat çekmek için tesislerinin önünde protesto düzenledi. Uluslararası Hizmet Çalışanları Birliği üyesi olan hemşireler, aşırı çalıştırılmaktan ve yoğun şekilde kullanılan KKD'lerin yerini alacak yeni yüz maskelerinin sağlanmamasından şikâyet ediyor. Hemşireler ayrıca COVID-19'a maruz kaldıklarında acil bildirim istiyor. Öte yandan Nevada, Las Vegas'taki Sunrise Hastanesi ve Tıp Merkezi'ndeki sağlık çalışanları, N95 yüz maskesi ve test eksikliğine dikkat çekmek için 2 Aralık'ta kampanya başlattı.