Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

İNGİLTERE
Grev dalgası büyüyor

Liverpool, Croxteth, DHL Supply Chain'deki Birleşik Krallık teslimat sürücüleri ve depo çalışanları bugün 48 saatlik bir grev başlatacak. 120 Unite sendika üyesi, Burton Biscuits ve AB World Foods DHL ile çalışıyor. Grevciler ücret artışı ve sendika üyelerinin mağduriyetine son verilmesini talep ediyor. İşçiler iki hafta önce de 48 saatlik grev yapmıştı.
British Steel'in Scunthorpe tesisinde de yaklaşık 50 iskele kurucusu önümüzdeki hafta grevler planlanıyor.
Londra'nın kuzeyinde Golders Green'deki Sage grubu tarafından yönetilen yaşlılar için bakım evinde bakıcı ve temizlikçi olarak çalışan işçiler ise 4 Şubat Perşembe günü beş günlük greve başladı. Daha önce 14 Ocak'tan itibaren üç günlük bir grev düzenlemişlerdi. Dünyanın Birleşmiş Sesleri Sendikası üyeleri, NHS personeli gibi 12 sterlinlik ücret, hastalık ve izin koşulları istiyor.

İSRAİL
Polis terörüne karşı Tamra'da genel grev

İsrail'in kuzeyindeki Arap şehri Tamra'da 2 Şubat Salı günü yapılan genel grev, tüm dükkanların ve pazarların kapanmasına yol açtı. Grev, pazartesi günü iki Arap'ın polis tarafından öldürülmesine yanıt olarak yapıldı. Polis, bir eve ateş açan dört zanlıyla yüzleştiklerini ve onları tutuklamaya çalıştıklarını söyledi. Daha sonra ölenlerden birinin yanlışlıkla vurulan üniversite öğrencisi Ahmed Hicazi olduğu ortaya çıktı. Yıl başından bu yana, Tamra'da 16 Arap vatandaşı kimliği belirsiz kişilerce vurularak öldürüldü. Tamra'nın Arap vatandaşları, İsrail yetkililerini cinayetler konusunda hiçbir şey yapmamakla suçluyor.

dunya-emek-gundeminden-839146-1.

FAS
Otomotiv işçilerinin grevi sürüyor

Fas'ın kuzeybatısındaki Kenitra kentinde bulunan Peugeot fabrikasındaki işçiler 29 Ocak'ta iş bırakıp düşük ücretleri protesto etmeye başladı. Şu anda ayda 240 Avro 'dan daha az kazanıyorlar. Gece ve cumartesi günleri de dahil olmak üzere uzun saatler çalışmak zorundalar, ek ücret ödenmeden zorunlu fazla mesai yapıyorlar ve sağlık sigortaları yok. Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi olan Peugeot, 2,5 milyar Avro kâr açıkladı.

GÜNEY AFRİKA
Hemşireler oturma eylemi yapacak

Güney Afrika, Doğu Cape'te staj yapan 600’ü aşkın hemşirenin 31 Ocak'ta beklendiği gibi 12 aylık sözleşmeleri yenilenmedi. Başkent Bhisho'daki eyalet hükümet dairelerinde oturma eylemi düzenlemeyi planlıyorlar. DENOSA Sendikası üyeleri büyük risk altında personel yetersizliği yaşanan hastanelerde görev yapıyor.