Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

İNGİLTERE
Central Lancashire Üniversitesi çalışanları işten çıkarmalar için grev kararı aldı. İşçiler koronavirüs nedeniyle grevde

Central Lancashire Üniversitesi’ndeki üniversite akademik personeli, işten çıkarmalar üzerine grevi oyladı. Üniversite ve Kolej Sendikası (UCU) üyeleri, grevden önce kısa süreli eyleme geçme için yüzde 88, ücretsiz fazla mesai yapmayı reddetme ve grev için yüzde 79 çoğunlukla oy kullandı. Üniversite, işten çıkarmalar için bütçe açıklarını sorumlu tutuyor. Ancak yine de 100 milyon sterlinlik rezerv üzerine oturuyor. Önerilen bu kesintiler, gönüllü fazlalık yoluyla 200 gönderi kaybının üzerine geliyor. UCU’nun başlıca şikayeti, kesintilerin “gönüllü” değil zorunlu bir temelde yapılması. UCU Genel Sekreteri Jo Grady, “Üniversitenin bu kesintileri durdurması gerekiyor. Öğrenci sayısında bir artış görülürken, son 18 ayda zaten yüzlerce çalışanı işten çıkardı. Artık eylem için açık bir yetkimiz var ve üniversitenin itibarına daha fazla zarar gelmesini önlemek için zorunlu işten çıkarmaları durdurmasını umuyoruz.”

İRAN
Çiftçiler, işçiler ve emekliler protesto eylemlerinde

7 Mart Pazar günü, İran’ın güneyindeki Hürmüzgan eyaletindeki Haştibendi’de çiftçiler greve gitti. Soğan fiyatlarının düşüklüğünü protesto ediyorlardı. Çiftçiler, gübre ve zirai ilaç bedellerinin de artmasından şikayetçi. Aynı gün emekliler bu yıl ülke çapında yedinci protestolarını düzenledi. Bu art arda beşinci Pazar protestosuydu. Haft Tappeh, Shush, Tebriz ve Tahran dahil birçok şehirde mitingler düzenlendi. İran hükümetinin emekli maaşlarını ayarlamadaki başarısızlığını protesto ediyorlardı. Riyalin devalüasyonu ve yükselen enflasyon oranları nedeniyle gelirleri erozyon uğradı. Tahran’da Sosyal Güvenlik Teşkilatı ofisleri önünde emeklilerin düzenlediği miting, güvenlik güçleri tarafından dağıtıldı. 8 Mart Pazartesi günü, güneybatıdaki Mahşahr kentinde petrokimya işçileri, valilik ofisinin önünde yürüyüş yaptı. Maaşlarının ödenmesindeki gecikmeleri ve diğer sorunları protesto ediyorlardı. Aynı gün, güneybatıdaki Nurabad kenti Arak’ta demiryolu işçileri grev yaptı ve ücretlerin ödenmemesi nedeniyle protesto eylemi düzenledi.