Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

Nijerya: Yargı işçilerinin grevi sürüyor

Yargı işçilerin 6 Nisan’da başlattığı grev mahkemeleri durma noktasına getirdi. Nijerya Yargı Personeli Sendikası (JUSUN) üyeleri, hükümetin yasamaya mali özerklik vermesini talep ediyor. Avukatların meslek örgütü olan Nijerya Barosu da greve destek veriyor. Nijerya Parlamento Personel Derneği üyeleri de duruşmaya katıldı. Nijerya Devlet Başkanı (CJN) gibi Nijerya eyaletindeki önde gelen isimler, JUSUN liderlerine grevin sona erdirilmesi çağrısında bulunurken, grevin amaçlarına destek verdi. JUSUN, ülkenin yargı sistemindeki bariz yolsuzluğundan kurtarmaya çalışıyor. Eyalet valileri, örneğin, kamu fonlarını kullanarak hâkimlere düzenli olarak rüşvet veriyor, onlara spor kullanım araçları satın alıyor.

Hollanda: İşçiler ücret kesintisine karşı

Hollanda genelindeki metal ve elektronik fabrikalarında çalışan işçiler, 160 bin işçi, geliştirilmiş bir toplu iş sözleşmesi talep etmek için geçen hafta yürüyüşe devam etti. İşveren sendikası’nın (FME) enflasyonun altında, yüzde 1,1’lik bir ücret artışı teklif etmesinina ardından, sendikalar ve FME arasındaki görüşmeler eylül ayında kesildi.

İspanya: 60 bin kamu çalışanı isyanda

Bilbao, San Sebastián ve Vitoria gibi Bask kentlerinde binlerce işçi, kamu sektöründe geçici sözleşmelerle çalışan en az 60 bin işçiye kalıcı istihdam talep etmek için iş bırakma eylemi başlattı. Europa Press’e konuşan bir ELA Sendikası yetkilisi, Bask bölgesindeki kamu hizmetlerinde çalışan tüm insanların yaklaşık yüzde 40’ının geçici sözleşmelerle çalıştırıldığını söyledi.

İran: Emekliler, emekli aylıkları için sokakta

Düşük emekli aylıklarını protesto eden İranlılar, Bandar Abbas, Kerman ve Tahran da dahil olmak üzere birçok şehirde sokağa çıktı. Emekliler, ABD ablukasının şiddetlendirdiği, yükselen enflasyonla aşınmış emekli maaşlarında yüzde 50’lik bir artış talep ediyor. Geçen yıldan bu yana yüz binlerce emekli ve emekli hükümet çalışanı düzenli protestolar düzenlemişti.

İrlanda: Teknisyenler özelleştirmeye karşı

Devlete ait elektrik şirketi ESB’deki yaklaşık 500 teknisyen geçen hafta iki gün grev yaparak dış kaynak kullanımına karşı çıktı. Independent’e göre, Bağımsız İşçi Sendikası (IWU) bunu “ESB’yi özelleştirmenin arka kapı yöntemi” olarak tanımladı . Bu hafta iki işten çıkarılma daha planlanırken, şirket sendikayı tanımadığı için IWU’yu mahkemeye vermekle tehdit etti.

Gürcistan: 3 bin maden işçisi greve çıktı

Gürcistan’ın maden kasabası Chiatura’da 3 binden fazla işçi, geçen hafta Gürcü Manganezi’nin madenin yakınındaki bölge için yüzde 50 maaş zammı, sağlık sigortası ve çevre koruma talepleri için süresiz greve çıktı. Madenlerdeki koşulları anlatan bir madenci Formula TV’ye açıklamalarda bulunarak “Cehenneme giriyoruz. 20 yıldır çalışıyorum ve bu şirketle 20 yıldır tek başıma değil, insanlarla birlikte savaşıyorum ama hiçbir şey çözülmedi” ifadelerini kullandı.

Güney Afrika: Öğretmenler maaşları için isyanda

Güney Afrika’nın Rivers eyaletindeki devlet okullarında çalışan ilk ve ortaokul öğretmenleri, daha iyi muamele ve ödenmemiş maaşlarının ödenmesini talep etti. Öğretmenler pankartlarla Eyalet Hükümet Konağı’nın girişini kapattı. Rivers eyaleti hükümeti beş yıldır öğretmenlere borçlu. Öte yandan protestoya öğrenciler, aile üyeleri ve destekçiler katıldı.