Dünya emek gündeminden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

SUDAN
Hartum’da IMF’ye karşı alanlar doldu

Sudan’ın başkenti Hartum’da gıda fiyatlarını artıran ve yaşam standartlarında daha fazla kesintiye neden olan yüksek enflasyon ve yakıt sübvansiyonlarının kaldırılmasına karşı 30 Haziran’da kitlesel protestolar düzenlendi. Enflasyon Mart ayında yüzde 341’e ulaştı. Yakıt, litre başına yaklaşık 35 sentten yaklaşık 70 sente yükselecek ve dizel fiyatı iki katından fazla olacak.

29 Haziran’da Uluslararası Para Fonu, koşullu olarak 2.5 milyar dolarlık bir krediyi onayladı.Cumhurbaşkanlığı sarayının dışındaki göstericiler, “Rejimin düşmesini istiyoruz” ve “Yoksullara ekmek” diye bağırdı. Polis, sokaklarda lastik yakan kalabalığa karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.

Güney Sudan’da uzun süreli çatışmalar, kuraklık da dahil olmak üzere doğal afetlerle birleştiğinde birçok kişi için kıtlık ve yetersiz beslenme sorunu doğdu.

Başbakan Abdalla Hamdok, kaosa ve iç savaşa girileceği konusunda uyardı. İki yıl önceki kitlesel protestolar, Ömer El Beşir diktatörlüğünü devirmişti.

GÜNEY AFRİKA
George belediyesinde iş bırakma eylemi

Western Cape’deki George belediyesinde 200’den fazla işçi 23 Haziran’da belediye ofislerine yürüdü. Sendikalı işçiler, olağanüstü Covid-19 tazminat ödemeleri ve haksız iş değerlendirmelerine ve tek taraflı yeniden yapılandırmaya son verilmesini talep ediyor.

KENYA
Hastane çalışanları, polisi protesto etti

Nyamira’daki Keroka Sub-County Hastanesi’ndeki tüm faaliyetler, bir hemşireye polis saldırısını protesto etmek için 28 Haziran’da durduruldu. Samson Mariba bir vardiyadan sonra eve giderken, polis sopalarla saldırdı. Başından ve bacağından yaralanan hemşire, çalıştığı hastanede tedavi görüyor.

ÇAD: ExxonMobil’in petrol vanaları kapatıldı

Exxon Mobil’in Çad’ın Doba petrol sahasındaki petrol işçileri, şirketin işten çıkarılmaları halinde işçilerin haklarını garanti etmeyi reddetmesi üzerine 25 Haziran’da greve gitti.

Exxon, sahadaki yüzde 40 hissesini ve Çad-Kamerun petrol taşıma boru hattındaki benzer hissesini satmak için Savannah Energy ile görüşmelere katıldığını duyurdu. Geçen yıl, Doba sahası günde 33 bin 700 varil petrol üretti. Enerji sektöründe şirketlerin artan riskler nedeniyle petrol ve gaz yatırımlarını kesmesiyle birleşme ve satın almalarda artış yaşandı.

ALMANYA
Perakende ve posta sektöründe uyarı

Perakende ve posta siparişi işletmelerinde çalışanlar, geçen hafta sektördeki toplu müzakerelerin bir parçası olarak çok sayıda uyarı grevinde yer aldı.

Birleşik Hizmetler Sendikası (VERDİ), aylık yüzde 4,5 artı 45 avroluk bir ücret artışı ve ayrıca 12,50 avroluk asgari saatlik ücret çağrısında bulunuyor. Hamburger Abendblatt’a göre; işçiler son zamanlarda planlanan işten çıkarmalar ve mağaza kapanışları karşı yürüdü. H & M ve Douglas gibi süpermarketlerde iş durdurma eylemleri yapıldı. NOZ, yüzlerce işçinin grevlerin yanı sıra protestolara da katıldığını bildirdi. Ancak sendikalar, hiçbir mağazanın tamamen kapanmamasını sağlayarak etkiyi en aza indirmek için çalıştı.

Hamburger Abendblatt’a göre, VERDİ’nin ayrı bir toplu sözleşme müzakere ettiği ve yüzde 5,5 ücret artışı ve 155 avroluk bir kerelik ikramiye talep ettiği toptan ve dış ticaret sektöründe de uyarı grevleri gerçekleşti.

PORTEKİZ
Demiryolu işçileri vazgeçmiyor

Demiryollarını işletmekten sorumlu iki devlete ait şirketteki işçiler, bu hafta 2 Haziran’da başlayan grev dalgasını sürdürdü.
Grevler, güvenli personel seviyeleri ve ilgili sendikaların neredeyse asgari ücrete düşürüldüğünü söylediği ücret artışı taleplerini destekliyor. CP ve IP iş durdurmaları, Gezici Ticari İnceleme Demiryolu Sendikası (RUICR) ve Ulusal Demiryolu İşçileri Sendikası (NURW) ve Ulaştırma ve İletişim Sendikaları Federasyonu (FTCU) tarafından büyük ölçüde birbirinden ayrı yürütülüyor. IP işçileri ilk grevi 2 Haziran’da gerçekleştirdi, ardından 6 Haziran’da 800 ila bin KP işçisinden oluşan üç günlük bir grev başladı.

POLONYA
işçiler, ikramiye hakkı için eylemde

Giżycko kentindeki hastanede çalışan temizlik işçileri, şirket yönetiminin hastanenin Covid-19’dan etkilenen bölgelerinde çalışmak için kabul edilen ikramiyeleri ödemeyi reddetmesinin ardından 25 Haziran’da süresiz bir protestoya başladı.
Gazeta Olsztyńska’nın bildirdiğine göre, şirket 5 bin zloti ikramiye sözü verdi. Ancak yöneticiler bunu şirketin 52 çalışanından yalnızca 8’ine vermeyi kabul etti.

25 Haziran’da işçiler protesto için toplandılar ve süresiz olarak siyah giyeceklerini ve yaka kartlarını “grev” kelimesiyle değiştireceklerini açıkladılar.

Fotoğraf: AA (Arşiv)