Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

GUATEMALA
Hükümetten protestolara sert yanıt

Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, 12 Temmuz’da hükümetin 14-28 Temmuz’dan itibaren bir “önleme durumu” uygulayacağını duyurdu. Duyuru, pandemiyi kötü idare etmesi ve aşı eksikliği nedeniyle istifa talep eden protestoların ardından geldi.

10 Temmuz’da, yaklaşık 300 protestocu, yolsuzluğu kınamak ve Giammattei’nin istifasını talep etmek için başkent Guatemala kenti Anayasa Meydanı’nda toplandı. Önleme durumunu açıklayan cumhurbaşkanı, pandeminin nedenini protestoculara yüklemeye çalıştı. Önlemler; maske zorunluluğu, sosyal mesafe ve düzenli yıkama gibi Covid-19’un yayılmasını yavaşlatmayı amaçlıyor. Ancak aynı zamanda kamu hizmetlerini ve eğitimi militarize ediyor, grev hakkının koşullarını belirliyor ve protestoları sınırlandırıp yasak koyuyor. 17 milyonu aşan nüfusuyla 190 binden fazla Guatemalalı tam olarak aşılanmış durumda. Ülkede 319 binden fazla enfeksiyon ve yaklaşık 10 bin ölüm yaşandı.

ARJANTİN
Doktorlar maaşları için 24 saat grev yaptı

Buenos Aires kenti Belediye Tabipler Birliği üyeleri 13 Temmuz’da 24 saat grev yaptı. Ücretlerine yüzde 50 zam yapılması taleplerini dile getirmek için harekete geçtiler. Doktorlar için ayda 100 bin peso (1.040 ABD Doları) taban maaş, tüm işçiler için 22 bin peso (230 ABD Doları) ikramiye ve maaşlarının aylık enflasyona sabitlenmesi için çağrıda bulundu.
Doktorlar ayrıca aşırı çalışma ve bitkinlikten şikâyet ederek hastanelerin verdiği ancak salgının başlangıcında durdurulan yemeklerin yeniden verilmesini istedi. Diğer talepler arasında Covid-19 hastalarıyla çalışanlar için yüzde 20 ek ücret ve sözleşmeli işçiler için kalıcı statü yer alıyor.

MEKSİKA
Otel çalışanları işçi haklarına saygı istedi

Hard Rock otel zinciri için çalışan yaklaşık 200 işçi, 15 Temmuz’da Mexico City’deki ABD Büyükelçiliği’nde işçi haklarına saygı gösterilmesini talep etmek için bir protesto eylemi düzenledi. Protestocular, İşçi ve Çiftçiler Devrimci Konfederasyonu (CROC) üyeleri.

Protesto, çevik kuvvet polisi tarafından takviye edilen güvenlik personeli ve protestocuların binaya yaklaşmasını ya da binaya girmesini engelleyen büyükelçiliğin etrafındaki metal bariyerlerle gerçekleştirildi. İşçiler, diğer şikâyetlerin yanı sıra, otel zincirinin fazla mesai ödemeyi reddetmesini protesto etti.

ŞİLİ
Liman işçileri grevle kazandı

Dubai merkezli DP World San Antonio liman terminalindeki işçiler, sendikaları çalışma koşulları, ücretler, iş güvenliği ve pandemi ile ilgili sağlık önlemleri ile ilgili talepleri müzakere ederken 12 Temmuz’da greve başladı. İşçiler, MCE 2.0 ve Sitrasen Liman İşçileri Sendikası (SPWU)’nın üyeleridir. Diğer iki sendika zaten anlaşma imzalamıştı. Yaklaşık 200 grevci işçi, 12 Temmuz sabahı DP World terminaline giden bir yolu kapatarak bir protesto eylemi düzenledi. Yerel polis ve Carabineros geldi ve işçilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldırdı. Çok sayıda işçi yaralandı ancak tutuklama olduğu bildirilmedi.

15 Temmuz’da MCE 2.0’dan bir sözcü, iki sendika ile DP World’ün anlaştıklarını ve 16 Temmuz’da çalışmaların yeniden başlayacağını duyurdu. Ayrıntıları vermedi ancak, “Şirketle bir toplantıya gittik. Biz de birkaç puanla teklifi kabul ettik, bugün grevi kaldırdık” dedi. İlgili bir notta, Şili Liman Sendikası (PUC), salgının etkileriyle zor durumdaki işçilere dağıtılmak üzere emekli maaşlarının yüzde 10’unun geri çekilmesini talep etmek için 5 bin üyesini 15 Temmuz saat 13:00’e kadar ülke çapında 17 terminalde grev yapmaya çağırdı. Kongre şu anda ticari çıkarların karşı çıktığı geri çekilmeyi tartışıyor. Ancak sendika rakamları, yüzde 10’un tek talep olmadığını söylüyor. Pinochet dönemi AFP özel emeklilik fonu planının sona ermesi ve “değerli” bir emeklilik sisteminin kurulması için çağrıda bulunuyorlar.

URUGUAY
İnşaat işçileri “herkes için iş” talep etti

İnşaat İşçileri Sendikası (SUNCA) üyeleri 15 Temmuz’da iş durdurdu ve protesto eylemleri düzenledi. Sabah 9’dan akşam 2’ye kadar süren kısmi greve Montevideo’daki Yürütme Kulesi ve Yasama Sarayı’na giden bir karavan da dahildi. Eylemlerin sloganı “Herkes için iş” idi.

SUNCA, Uruguay’ın merkezinde bir kâğıt hamuru fabrikası, Montevideo’da liman genişletme, örneğin Merkezi Demiryolu Projesi gibi bir dizi mevcut büyük projenin sona ermesiyle sonuçlanacak işsizliği gidermek için daha fazla konut inşaatı çağrısında bulundu. Sendika ayrıca genel olarak “daha ​​fazla kamu yatırımı” çağrısı yapıyor.

SUNCA’da inşaat işçilerinin yanı sıra çoğunluğu kadın olan gişe çalışanları da bulunuyor. Son zamanlarda, çeşitli yerlere otomatik toplama cihazları kuruldu ve şu ana kadar yaklaşık 120 işçi “teşvikli işten çıkarma” yapmak zorunda kaldı. SUNCA ayrıca, özellikle daha fazla olacağı için işten çıkarmalara hükümetin yanıt vermesi çağrısında bulundu.