Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

BOLİVYA
Havalimanı işçileri kısmi iş bıraktı

Bolivya Havaalanı ve Yardımcı Havacılık Hizmetleri İdaresi (AASANA) çalışanları, endüstrinin yeniden yapılandırılmasını protesto etmek ve AASANA direktörü Arminda Choque’nin görevden alınmasını talep etmek için 19 Ağustos’ta bir protesto ve kısmi grev düzenledi. Bayındırlık Bakanı Édgar Montaño’ya göre uluslararası uçuşlar, bazı ulusal uçuşlar askıya alınmış ya da ertelenmiş olsa da “neredeyse tamamen normal” bir şekilde çalışıyor.

İşçiler, sendikaları AASANA İşçi Federasyonu (FENTA) ve AASANA arasında, yeniden yapılanma planına ilişkin görüş almak için baskıların durdurulması ve işçi kurullarının kurulması konusunda anlaşmaya varılmasına rağmen greve gitti. Birçok işçi, özellikle doğuda, anlaşmayı kendi çıkarlarına aykırı buluyordu. Zaten bazı işten çıkarmalara ve erken emekliliklere yol açmıştı.

Ertesi gün Montaño bir basın toplantısında operasyonların tamamen eski haline döndüğünü ve FENTA ile AASANA’nın işçilerin endişeleri üzerine bir toplantı yapacaklarını açıkladı. Müzakereler süresiz devam edecek, ancak Choque’nin görevden alınmasının “mümkün olmayacağını” söyledi.

ARJANTİN
Öğretmenlerin grevi dördüncü haftasında

Salta eyaletindeki öğretmenler, 2 Ağustos’ta başlattıkları ücret taleplerine yönelik grev ve protesto gösterilerini bu hafta sürdürdü. Kendilerine Salta’nın Otomatik Toplanan Öğretmenleri (ATS) adını veren grevci öğretmenler, hükümetle yapılan eşitlik görüşmeleri sonucunda 5 öğretmen sendikasının 19 Ağustos’ta imzaladığı anlaşmaya karşı olduklarını açıkladı.

Salta öğretmenleri anlaşmayı, enflasyona ayak uyduramadığı ve öğretmenleri yoksulluk sınırında ya da altında tuttuğu için “hayır” diyor.

Anlaşma, 1 Ekim’den itibaren aylık 39 bin Peso (401 ABD Doları) ve 1 Kasım için 40 bin (412 ABD Doları) aylık asgari ücreti garanti ederken, öğretmenler yoksulluk seviyesinin şu anda 67 bin 576 Peso’nun (695 ABD Doları) üzerinde olduğunu söylüyor.

Öğretmenler, eyalet başkentindeki plaza de 9 da Julio’da Salta olarak da adlandırılan bir kamp kurdu. Bir bildiri oluşturmak ve sonraki adımlara karar vermek için tekrar toplanacaklar. Öğretmenler ücret talepleri karşılanana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirtiyor.

KOSTA RİKA
Emekli maaşına saldırı protesto ediliyor

Kosta Rika Sosyal Güvenlik Fonu (CCSS) sağlık ve sağlık çalışanları, 19 Ağustos sabahı başkent San José’de bir protesto gösterisi düzenledi. Acil servisler ve hasta yemeklerinin servisine devam edildi, ancak çoğu ameliyat ertelendi. Eylem, hak kazanma yaşını yükseltecek ve emekli maaşı miktarını azaltacak emeklilik sisteminde yapılan “reformları” protesto etmek için yapıldı. CCSS yönetimi, yaklaşık 612 işçiyi greve çağırdı. Kosta Rika İş Kanunu, tıbbi ve sağlık hizmetlerinde temel hizmetleri geniş bir şekilde tanımlıyor. CCSS yetkilileri grev yapan işçilere karşı idari ve adli işlem yapacaklarını söyledi. Protesto, grevden birkaç gün önce duyurulduğundan, yönetim, etkisini köreltmek için acil durum planlarını uygulamaya koymuştu.

BAHAMA
Elektrik işçileri düşük ücretlere karşı grevde

Bahamalar Elektrik ve Aydınlatma çalışanları, 19 Ağustos’ta geldikten kısa bir süre sonra işten ayrıldı ve Nassau’daki genel merkezinin önünde protesto gösterisi düzenledi. Elektrik işçileri, Bahamalar Elektrik İşçileri Sendikası (BEWU) üyesi. Gösteri, aynı konularda haziran ayındaki bir önceki eylemin tekrarı. Sendikaya göre başlıca konular arasında sözleşme, sağlık, sigorta, işçilere kötü muamele, terfiler, işçi hakları ve iş sözleşmesine saygısızlık sayılabiliyor. BEWU başkanı Kyle Wilson, önceki protestodan bu yana bazı sorunların çözüldüğünü, Covid-19’dan yetersiz korunulduğunu belirtti. Bahamalar Hemşireler Derneği, Bahamalar Kamu Hizmetleri Sendikası, Bahamalar Hizmet Hizmetleri ve Müttefik İşçiler de dahil olmak üzere birçok sendika, Bahamalar Eğitimciler Yönetim Sendikası, greve destek verdiğini ifade etti.

MEKSİKA
Sağlık araştırmacıları sözleşme istiyor

Bağımsız Sağlık Bilimsel Araştırma İşçileri Sendikası’na (SITIC Salud) ait sağlık bilimi araştırmacıları, 18 Ağustos’ta Mexico City’deki Ulusal Saray’da bir protesto eylemi düzenledi. Cumhurbaşkanı Andrés Manuel López Obrador’dan (AMLO) toplu sözleşme sürecinin başlatılması için müdahale etmesini isteyen bir dilekçe verdiler. SITIC Salud, ulusal düzeyde yaklaşık bin 400 bilimsel araştırma işçisini temsil etmektedir. Protestocular, “Şimdi Toplu Sözleşme!” yazılı pankartlar taşıdı. İş güvenliği, güvenli koşullar, ikramiyeler ve kaynakların eksikliğini kınadı. Bağımsız Sağlık Bilimsel Araştırma İşçileri Sendikası, hazırladığı dilekçede, AMLO’dan insan ve işçi haklarının “Ulusal Sağlık Enstitüleri ve Yüksek Özel Hastaneler yönetim kurulu tarafından savunmasız bırakılmaması” konusunda güvence vermesini istedi.