Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

HİNDİSTAN

Doktorlar bir gün iş bıraktı

Kerala Devlet Sağlık Memurları Derneği’nden (KGMOA) doktorlar, maaş kesintilerini ve ödenekleri protesto etmek için 4 Ekim'de çalışmadı. Doktorlar, e-Sanjeevani'ye (çevrimiçi bir danışma sistemi) ve diğer çevrimiçi toplantılara, ayrıca tüm eğitimlere, VIP görevlerine ve Yerel Özyönetim Departmanı (LSGD) toplantılarına katılmadı.
Dernek, 1 Kasım'da Thiruvananthapuram'daki devlet sekreterliği önünde bir protesto eylemi planlandığını ve ardından şikayetleri giderilmediği takdirde 16 Kasım'da toplu geçici izne ayrılacağını söyledi. Doktorlar, Covid-19 salgınının getirdiği zorluklarla yüzleşmek için durmaksızın çalışmasına rağmen maaşlarının sabit kaldığını ve hükümet tarafından çeşitli ödeneklerin geri çekildiğini iddia ediyor.

Elektrik iletim işçileri süresiz grevde

Kuzey Hindistan'daki Uttarakhand Enerji İletim Şirketi'nden mühendisler ve diğer işçiler, taşeron çalışanlar için ücret artışı, ödeneklerin gözden geçirilmesi ve kalıcı işler talep etmek için geçen çarşamba günü süresiz bir greve başladı. Grev, hükümetin Temmuz ayında verilen yazılı taahhütlerden geri adım atması üzerine yapıldı.

Sağlık çalışanları direndi ve kazandı

Covid-19 salgını sırasında Jammu ve Keşmir eyalet hükümeti tarafından işe alınan bin 500'den fazla Ulusal Sağlık Misyonu (NHM) çalışanı, işten çıkarma planlarını protesto etmek için 30 Eylül'de greve gitti. İşçiler, hükümeti, geçen yıl Covid-19'un ilk dalgası sırasında Devlet Tıp Koleji'nde (GMC) çalışmaya başlayan NHM çalışanları ile bir "kullan ve işten çıkar" politikası uygulamakla suçladı.

NHM sözleşmeli çalışanları, Covid-19 salgını sırasında çok çalıştıkları takdirde işlerinde kalıcılık sözü verildiğini söyledi. Hükümetin iş sözleşmelerini üç ay uzatmayı kabul etmesinden iki gün sonra işe döndüler.

İnşaat işçileri Covıd-19 yardımı talep ediyor

Andhra Pradesh, Kakinada'daki inşaat işçileri, Covid-19 yardım önlemleri talep etmek için 1 Ekim'de Kollektöre yürüdü. Eylem, refah kurulu ödemelerinin yeniden başlatılmasını ve ödenmemiş tazminatın derhal ödenmesini içeriyordu. Ayrıca salgın sırasında işini kaybeden işçilere ayda 10 bin rupi (134 $) ve Covid-19'dan ölen inşaat işçilerinin ailelerine bir milyon rupi tazminat ödemesi talep ettiler.

PAKİSTAN

İslamabad polisi doktorlara saldırdı

Polis, salı günü İslamabad'da doktorların barışçıl bir gösterisini dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve cop kullandı. Protesto dağılana kadar yaklaşık 20 doktor gözaltına alındı. Genç Doktorlar Derneği (YDA), ülkenin dört bir yanından üyelerini İslamabad'da tıbbi uygulamalara getirilen yeni düzenlemelere karşı harekete geçmeye çağırmıştı. Doktorlar, birçok kişinin mesleğe girmesini engellediğini söyledikleri yeni düzenlemeleri ve bütçe kesintilerinin tıp eğitim kurumlarındaki eğitim programlarına etkisini kınadı.

Özelleştirmeler protesto edildi

Genç Doktorlar Derneği (YDA) üyeleri, geçen haftasonu hükümetin özelleştirme politikalarını protesto etmek için Belucistan devlet hastanelerindeki ayakta tedavi bölümlerinde iş bıraktı. Pakistan hükümeti, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın talepleri doğrultusunda, devlet kurumlarında ve enstitülerde kapsamlı bir şekilde özelleştiriliyor.

BANGLADEŞ

5 bin işçiden ücretleri için açlık grevi

Yaklaşık 5 bin Opex Group Sinha Garments hazır giyim işçisi, geçen pazar Dakka'da dört aylık ödenmemiş ücretlerini talep etmek için protesto amaçlı bir açlık grevi başlattı. Yetkililer hemen yanıt verdi ve işçilere greve neden olan bazı talepleri yerine getireceğini belirttikten sonra o gün grevi bitirmeye ikna etti. Bangladeş Tekstil Konfeksiyon İşçileri Federasyonu’ndan (BTGWF) sendika yetkilileri, çalışma bakanı ve fabrika yetkilileri arasında yapılan üçlü toplantıda, iki aylık maaşın 17 Ekim'de, kalan miktarların ise Kasım ayına kadar ödenmesi kararlaştırıldı. Ancak işçiler, hak ettikleri izin, annelik izni, işten ayrılanlar için hizmet ödeneği ve her ayın ilk yedi iş günü içinde yapılan ücret ödemeleri için de talepte bulundu. Polis, 23 Eylül'de bu meseleler nedeniyle gösteri yapan binlerce hazır giyim işçisini dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanmıştı. Şirket bünyesinde 12 bin hazır giyim işçisi çalışıyor.