Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

SRİ LANKA
Eğitimciler ile velilerin protestoları sürüyor

Devlet okulunda görev yapan binlerce eğitimci, veli ve öğrenci, öğretmenlerin ve müdürlerin maaşlarının artırılması ve 24 yıldır bekleyen diğer sorunların çözümü için uzun süredir devam eden bir kampanyanın parçası olarak Sri Lanka’nın belli başlı şehirlerinde gösteriler düzenledi. Protestocular, ülkenin milli gelirinin en az yüzde 6’sının eğitime ayrılmasını ve velilerden okul bakım masrafları için ücret alınmamasını talep etti. Protestolara 250 bin kişi katıldı.

YENİ ZELANDA
Huzurevi çalışanları iş bıraktı

Kuzeydeki Kaitaia kasabasındaki huzurevlerinde çalışan işçiler, iki saat grev yaptı. Kasabanın tek yatılı bakım evini işleten Claud Switzer Memorial Trust, hafta sonu vardiyalarında saatlik 5 dolar olan ücretleri tüm gün için 12 dolara düşürmeyi planlıyor. E tū Sendikası toplu sözleşme konusunda Mayıs ayından bu yana pazarlık yapıyor.

ENDONEZYA
Süt işçileri işten çıkarmalara karşı

Cakarta’nın Pasar Rebo semtindeki PT Indolakto süt işleme fabrikasından yüzlerce işçi toplu işten çıkarmalara karşı gösteri yaptı. Polis protestocuları durdurmak için barikatlar kurdu. Yollar trafiğe kapandı.

HİNDİSTAN
Uçuşlar her an durabilir

Düşük maliyetli yerel havayolu SpiceJet işçileri, pazartesi günü ülkenin çeşitli yerlerinde ödenmeyen maaşlar nedeniyle iş bıraktı. Ülke çapında grev kapıda.