Dünya emek gündeminden

MUTAHHAR AKSARI

URUGUAY

Öğretmenlerden kesintilere karşı

Uruguay'daki öğretmenler, Uruguay İşçi Üniversitesi Görevlileri Derneği'ne (AFUTU) danışılmadan öğretim saatlerindeki kesintileri ve programların yeniden düzenlenmesini protesto etmek için 5 Kasım'da bir gün grev yaptı. Öğretmenler, öğretmenlerin iş güvencesizliği ve program kesintileri konusundaki korkularını dile getirdikleri Montevideo kentinde toplandı. Bir günlük eylemler çeşitli departmanlar arasında dönüşümlü olarak gerçekleştirilecek.

KOLOMBİYA

Maaş gecikmeleri protesto edildi

Kolombiya'daki Antioquia Enstitüleri Birliği (ADİDA) 1 Kasım'da bölümdeki yaklaşık 30 bin öğretmenin ekim ayı maaşlarının hâlâ ödenmediğini duyurdu ve durum düzeltilene kadar grev ve protesto eylemleri çağrısında bulundu. Öğretmenlerin maaşlarının güncel olduğu tek belediye, eyalet başkenti Medellin'in bir banliyösü olan Bello.

ABD

Tıbbi atık fabrikasında greve devam

Ohio'daki Toledo ve Warren’de kurulu iki biyomedikal atık yönetim tesisindeki ekip görevlileri, greve devam ediyor. Toledo işçilerinden sadece birkaç gün sonra greve giden Warren fabrikasındaki diğer 50 işçi, önemli ücret ve sosyal yardım artışları için mücadele ediyor. Her iki fabrikadaki müzakerelerden hiçbir olumlu sonuç çıkmadı.

KANADA

Et paketleme fabrikasında iş durdu

İşçiler, geçen hafta, Cargill'in Alberta'daki High River'daki et paketleme tesisinde bir sözleşme anlaşmasına hızlı bir şekilde ulaşılmadığı takdirde greve gitmek için yüzde 97 oranında evet oyu vermişti. Tesiste, Birleşik Gıda ve Ticaret İşçileri (UFCW) üyesi olan 2 binden fazla işçi çalıştırmakta. Tesis, ülkede işlenen tüm sığır etinin yaklaşık yüzde 40'ını kesiyor ve paketliyor. Et paketleyicilerin bir yıldan fazla bir süredir sözleşmesi yok. Bu haftaki müzakereler geçici bir çözüm üretmezse, hafta sonu bir grev başlayabilir. İşçiler, sağlık ve güvenlik prosedürlerinde iyileştirme, daha yüksek ücretler ve fabrika içinde iş hareketi için iyileştirilmiş bir süreç arıyorlar.

TRİNİDAD-TOBAGO

İşverenin kurnazlığı işçiyi kızdırdı

Trinidad ve Tobago'daki fastfood yemek zinciri KFC'nin teslimat sürücüleri, teslimat hizmeti operatörü Prestige Holdings tarafından tasarlanan yeni bir ödeme düzenlemesine karşı iş bıraktı. Prestige'deki yöneticiler, teslimat ücretini 15 ila 20 Trinidad dolarından (TT$) ya da 2,21 ABD dolarından 2,95 ABD dolarına yükselten bir talimat almıştı. Sürücüler için teslimat başına ödeme, 10 TT$'dan 18 TT$'a (1,48 ABD$'dan 2,66$'a) yükselecekti. Ancak, şirket artık 20 TT$ (2.95 ABD$) saatlik gaz ödeneği ödemeyecek, bu da etkili bir maaş kesintisi demek. Bir sürücü, yeni düzenlemeyle günlük kazancının 250 TT$'dan (37 ABD$) 150-200 TT$'a (22-29 ABD$) düşeceğini söyledi.