Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

LATİN AMERİKA

Rıhtım işçileri direnişte: Üç Güney Amerika ülkesindeki rıhtım işçileri, işler ve düşen yaşam standartları için grevler ve protestolar düzenledi. Şili'de, yaklaşık 8.000 rıhtım işçisi, 29 Ocak'ta 25 terminalde, protesto grevleri düzenledi. 28 Ocak'ta Rio de Janeiro ve Brezilya'daki diğer limanlardaki rıhtım işçileri, şirketlerin tam zamanlı işçileri işe almayı reddetmesine karşı protestolar, gerçekleştirdi. 28 Ocak'ta Arjantin'deki rıhtım işçileri, ücret pazarlığında ilerleme kaydedilmemesini protesto etmek için 24 saatlik bir grev gerçekleştirdi.

GUATEMALA

Kamyoncular grevde: 24 Ocak Pazartesi günü, grev yapan çok sayıda kamyon ve otobüs şoförü, Başkan Alejandro Giammattei yönetiminin, trafik kazalarının mağdurlarını tazmin etmek için yakın zamanda uygulamaya konan zorunlu sigorta tedbirini kaldırmasını talep ederek Guatemala genelinde yolları kapattı. Sürücüleri temsil eden sendika, yasa çıkarılıncaya kadar grevin devam edeceğini belirtti.

MEKSİKA

Gazetecilerden protesto: Yüzlerce gazeteci ve destekçisi, geçen salı günü Meksika'da gazetecilerin öldürülmesiyle ilgili adalet talebiyle yürüdü. -Mexico City'deki mitingde göstericiler, Başkan Andrés López Obrador'a hitaben, muhabirlerin karşı karşıya olduğu tehlikeli koşulları anlatan bir bildiri okudu. Bildiriyi otuz beş bin kişi imzalamıştı.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Ücret kesintisi protesto edildi: Birleşik Parsel Hizmeti (UPS) çalışanları, şirketin yarı zamanlı işçiler için maaş kesintisi yapma planını protesto etmek için 28 Ocak'ta Reno, Nevada'daki şirketin tesisinde toplandı. Teamsters Local 533 tarafından yayınlanan bir broşürde, "UPS bize hiçbir zaman tehlike ödemesi yapmadı ve şimdi yarı zamanlı çalışanların ücretini saatte 6 dolara kadar düşürmeyi planlıyor" denildi. İşçiler ayrıca, hasta işçilere vardiyalarına gelmeleri için teşvik sağlayan yeni bir devam politikasından da şikâyet ediyor. Kuzey Kaliforniya'daki ekipler de politikayı protesto etmeyi planlıyor.