Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

İSPANYA
Metalde fırtına şiddetleniyor

İspanya'daki iki büyük metal işçisi grevi, sendikalar ve işveren örgütlerinin görüşmelerinde hâlâ uzlaşlmaya varılamaması üzerine devam ediyor. Cantabria'da sendikalar, anlaşma kapsamındaki 20 bin işçinin yaklaşık yüzde 95'inin 2 Haziran'da başlayan süresiz greve katıldığını bildirdi. Sendikalar, Pymetal ile müzakerelerde 2021 için yüzde 6,5 ve sonraki yıllar için enflasyonun yüzde bir üzerinde bir ücret artışı istiyor. Devletin arabuluculuk kurumu olan ORECLA'da yapılan bir toplantı anlaşma sağlanamadan sona erdi ve sendikalar bir basın açıklamasında patronlar tarafından yapılan her ekonomik teklifin bir öncekinden daha da kötü olduğunu söyledi. İşçilerin tepkisi artıyor.

ALMANYA
Çelik sektöründe işverenlere uyarı

1 Haziran'dan bu yana, kuzeybatı ve doğu Almanya'daki çelik işçileri, IG Metall sendikasının sektördeki işverenlerle yaptığı toplu pazarlık kapsamında yaptığı uyarı grevlerine katıldı. Sendika, 12 bin 400 işçinin bölgesel süreli grevlere katıldığını söyledi. IG Metall şimdiye kadar işverenlerin 2 bin 100 Euro'luk tek seferlik ödeme teklifini reddetti ve yüzde 8,2'lik bir ücret artışı istiyor.

Liman işçileri zam almakta kararlı

Hamburg'daki en işlek limanda bulunan yaklaşık 6 bin işçi de dahil olmak üzere Almanya'nın beş büyük limanındaki rıhtım işçileri kısa süreli uyarı grevleri düzenledi. Grevler, Birleşik Hizmetler Sendikası (Verdi) tarafından Alman Liman Şirketleri Merkez Birliği (ZDS) ile yapılan müzakereler sırasında yapıldı. Verdi, saatlik ücretlerde 1,20 avroluk bir artış ve enflasyon için tazminat talep ederken, ZDS toplu sözleşme kapsamındaki 12 bin işçi için 2022 için yalnızca yüzde 3,2 ve gelecek yıl için yüzde 2,8 zam teklif etti.

İTALYA
Hava trafik kontrol işçileri grevde

Üç ekonomik havayolu şirketi Ryanair, easyJet ve Volotea işçileri işverenlerin toplu sözleşmeye uymadığı gerekçesiyle grevler düzenledi. İşçiler işverenin toplu sözleşmede yer alan hükümlere uymadığını, maaşların düşürüldüğünü, hasta olunan günler ücret kesintisi yapıldığını belirtiyor. Ayrıca işçiler yaz sezonunda kendilerine izin verilmediğini, mürettebat için hazırlanan kumanyaların ise yetersiz olduğunu söylüyor.

FRANSA
Belediye çalışanlarından protesto

Birçok Fransız şehrinde belediye hizmetlerinde çalışan işçiler, ücretlerde iyileştirme talep etmek ve personel yetersizliğini kınamak için grev ve protestolara katıldı. Lyon'daki işçiler, şu anda 500 kişilik boş kadronundoldurulması, 1000 avroluk ikramiye ve işi daha çekici hale getirmek için bir günlük grev düzenledi.

İSKOÇYA
İşten çıkarmalara karşı eylem

Gelir ve Gümrük Dairesi (HMRC) tarafından vergi tahsilatında istihdam edilen işçiler Glasgow'daki yeni HRMC binasının önünde protesto düzenledi. Kamu ve Ticari Hizmet (PCS) üyeleri, önümüzdeki üç yıl içinde emekli maaşlarınının düşürülmesini, enflasyonun altında maaş artışları ve işten çıkarma tazminat planlarında kesintiler yapma planlarını protesto ediyorlardı.