Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

PANAMA
Enflasyona karşı ulusal ayaklanma

Sendikalar ve siyasi partiler, enflasyona karşı geniş çaplı grev ve protestoları sürdürmeyi planlıyor. Öğretmenler ulusal çapta genel grev yapacak. Öğrenci, veli, köylüler ve yerel örgütler de grevlere verecek.

URUGUAY
Ücret zammı için süreli grev

Uruguay'daki Sendikalar 7 Temmuz için dört saatlik bir grev yaptı. Greve çeşitli topluluklar, öğrenci ve feministler katıldı. Ancak halk eğitim, sağlık hizmetleri ve kamu görevlileri çalışanları greve katılmadı. Ücret iyileştirmesi talep ediliyor.

MYANMAR
Hazır giyim işçileri iş bıraktı

Yangon'un Zaykabar Parkı'ndaki JW fabrikasından yaklaşık 2 bin hazır giyim işçisi, 7 Temmuz'da greve gitti. Myanmar'daki askeri darbeden sonraki ilk büyük eylem. Fabrikalar uluslararası spor giyim markaları için kullanmakta ve 7 bin işçi çalışıyor.

KANADA
900 pilot uçuşu durdurdu

İskandinavya SAS'taki yaklaşık 900 pilot, 4 Temmuz'da başladıkları süresiz greve devam ediyor. Pilotları'n dışındaki 200 tamirci, yeni bir anlaşmaya varılana kadar herhangi bir SAS uçağına hizmet etmeye yanaşmıyor.

ALMANYA
Amazon işçileri grev haftasına başladı

Amazon işçileri, takviye grevlerine başladı. Grevler, Amazon'a uzun süredir devam eden toplu sözleşme anlaşmazlığınnın bir parçası olarak Birleşik Servisler Sendikası’nı (Verdi) çağrısıyla başladı. Amazon'un şirkette edinilen ücret ve yan kullanım hakları, saat başına 12 ücrete işaret ediyor. Ancak asgari ücrete eşit.

İRAN
Telekom emeklilerinden sert tepki

Telekom emeklileri 12 Temmuz'da İran'ın 18 ilinde protestolarda bulundu. Tahran'da İletişim Bakanlığı ve bölgesel iletişim büroları önünde ücretlerin ödenmemesini ve isteklerinin karşılanmamasını protesto ettiler. Devlet Başkanı Ebrahim Raisi'yi "Utanmaz yalancı" olarak niteleyen sloganların yanında "Verdiğiniz sözlere ne oldu?" denildi.