Dünya emek gündeminden
Fotoğraf: AA

Mutahhar AKSARI

BELÇİKA​
Demir yolu çalışanları grevde

Belçika’da demir yolu işçileri 3 gün üç günlük greve başladı. Demir yolu sendikaları, federal hükümetin yeterli bütçe ayırmaması, altyapının yetersizliği, işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmemesi, personel eksikliği gibi nedenlerle pazartesi akşamı 22.00’den itibaren grev başlattı. Ülke genelinde tren seferlerinin dörtte üçü iptal edildi. Demir yolu sendikaları 5 Ekim’de de 24 saatliğine iş bırakmıştı.

YUNANİSTAN
Emekçiler özelleştirmelere karşı

Yunanistan’da hekimler ve sağlık çalışanları, devlet hastanelerinin özelleştirilmesi girişimine karşı grev başlattı. Önceki gün iş bırakan sağlık emekçileri, dün de Parlamento önünde toplanarak hükümetin hazırladığı, devlet hastanelerinin özelleştirilmesini öngören yasa tasarısını protesto etti. Doktorlar, "Kamu sağlığının canına kasteden tasarıyı derhal geri çekin", "Hırsızlığı hastaların cebinden uzaklaştırın", "Tüm halk için ücretsiz sağlık", "Sağlık bir ticari ürün ve birkaç kişi için ayrıcalık değildir" yazılı pankartlar taşıdı.

PERU
Yakıt fiyatı huzursuzluğu arttırdı

Latin Amerika ülkesi Peru’da ağır yük kamyoncuları, şehiriçi ulaşım şoförleri ve çiftçiler geçen hafta grev düzenledi. Cusco şehri, polisin "güvenli tercihli koridor" oluşturduğu Alejandro Velasco Astete Uluslararası Havalimanı’na şehri bağlayan bir otoyol dışında trafiğin felç olduğunu gördü. Cusco Üniversitesi öğrencileri de grevlere katıldı.

ABD
Sodexo’da işçiler ayakta​

Florida’daki Orange County Kongre Merkezi’ndeki işçiler, Fransız yemek hizmeti karteli Sodexo’da greve gitmek için oy kullandı. Çağrı üzerine çalışanlar saatte yalnızca 13 dolar kazanırken tam zamanlılar 13,50 dolardan fazlasını getiriyor. Sendika, ağustostan bu yana müzakerelerde bulunuyor ve saatte 18 dolarlık asgari ücret artışı çağrısında bulunuyor. İşçiler emekli maaşlarında artış talep ediyor. İşçiler 1 Aralık’ta greve gidebilir. Swissport’un Chicago O’Hare Havalimanı’ndaki kargo tesisindeki yaklaşık 100 depo çalışanı bir gösteri düzenledi.

KANADA
Eğitim çalışanları iş bıraktı

McMaster Üniversitesi’ndeki yaklaşık 2 bin 900 öğretim ve araştırma görevlisi, arabuluculuk görüşmelerinin yeni bir toplu sözleşme oluşturamaması üzerine geçen hafta greve gitti. Kanada Kamu Çalışanları Sendikası’na üye olan çalışanlar, ücret artışları talep ediyor. Profesyonel ve Büro Çalışanları Sendikası üyesi 100 işçi, Montreal’in güneybatısındaki Ste-Martine’deki Dare Gıda İşleme Fabrikası’nda ücretlerin iyileştirilmesi için greve gitti.