Dünya emek gündeminden
Fransa'da sendikaların ücret protestosu / Depophotos

Mutahhar AKSARI

FRANSA
Hekimlerden iki günlük grev

Pratisyen hekimler, yaklaşık 15 bin üyesi bulunan Facebook grubu "Doctors for Tomorrow" aracılığıyla sendikaların dışında perşembe günü iki günlük bir grev başlattı. Gruptaki doktorlar, muayene için aldıkları kat ücretinin 25 Euro'dan 50 Euro'ya çıkarılmasını talep etti.

İSPANYA
Süresiz direniş devam ediyor

Doktorlar ve pediatristler, azami hasta/personel oranı talebiyle Madrid’de iki hafta önce başlayan süresiz greve devam ediyor. Madrid Topluluğu’nun başkanı, bin daimi işçinin işe alınması ve geçici sözleşmelerin sona erdirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi önlem duyurdu.

İTALYA
Roma’da büyük protesto

İtalya’daki birçok endüstrideki işçiler, dün "taban" sendikaları tarafından düzenlenen bir günlük greve katılacak. İtalyan medyası, birçok işçinin özel sektörün yanı sıra ulaşım gibi kamu hizmetlerine katılmasının beklendiğini bildirdi. Bugün Roma’da bir gösteri planlanıyor.

İNGİLTERE
İşçilerin eylemleri büyüyor

İngiltere, Southampton yakınlarındaki Fawley petrol arıtma tesisinde çalışan inşaat mühendisleri, pazartesi günü başladıkları grevlerini bugün sonlandıracak. 8 Aralık’ta başlayacak 48 saatlik grev, 12 Aralık’ta başlayacak haftalık bir iş durdurma ve 19 Aralık’ta başlayacak 72 saatlik grev olmak üzere yeni grevler planlanıyor.

GÜNEY AFRİKA
Emekçiler iktidarın karşısında

Güney Afrika’da kamu sektörü çalışanlarının yüzde 10’luk ücret talebi ve çalışma koşulları konusundaki anlaşmazlığı sürüyor. Kamu sektörü çalışanları daha önce 22 Kasım’da Güney Afrika’nın sekiz ilinde bir günlük grev ve yürüyüşler için iş bırakmıştı. Hastaneler, okullar ve cezaevlerindeki işçiler hükümetin yüzde 7,5’lik “nihai” maaş teklifine karşı çıkıyor.

SUDAN
Grev komiteleri oluşturuldu

Sudanlı öğretmenler, daha yüksek maaşlar, yardım ve ödeneklerin ödenmesini talep etmek için 28 Kasım’da bir günlük ulusal grev düzenledi. Sekiz talep arasında öğretmenlerin durumlarını kötüleştiren son değişikliklerin iptal edilmesi yer alıyor. Öğretmenler, grev komiteleri oluşturdu.