Dünya emek gündeminden
Fotoğraf: AA

Mutahhar AKSARI

LÜBNAN​
Telekomünikasyon çalışanları grevde​

Lübnan’da devlete ait iki büyük telekomünikasyon şirketinin çalışanları, "şartlarının iyileştirilmemesine" tepki olarak greve başladıklarını duyurdu. Pazartesi günü Başkent Beyrut’ta toplanan telekomünikasyon çalışanları, yetkililerin daha önce verdikleri vaatleri yerine getirmesini istedi.

MAKEDONYA
Otobüs şoförleri yolları kapattı​

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te şehir içi otobüs şoförleri 5 AralıK’ta protesto düzenledi. Sloboda Prevoz ve Makekspres şirketlerine bağlı şehir içi taşımacılık yapan özel otobüs şoförleri, başkentin iki önemli kavşağı ile bir bulvarı otobüsleriyle ulaşıma kapattı, sadece ambulansların geçişine izin verildi. Özel otobüs şirketlerince daha önce de protesto düzenlenmiş ve merkezi hükümete Üsküp Belediyesiyle aralarındaki anlaşmazlıkta aracı olması için çağrıda bulunulmuştu.

VENEZUELA
Tersane işçileri işgali sürdürüyor​

Karayip Sahili’nin Puerto Cabello kentindeki tersane işgali geçen hafta da devam etti. Grevciler, DIANCA şirketinin yönetiminin dayattığı baskıcı çalışma koşullarını ve Maduro hükümetinin hiçbir tepki vermemesini kınıyor. Ayrıca işçiler, ödenmeyen maaşlar, üretim teşvik ikramiyeleri, uygun iş ekipmanı ile üniforma eksikliği ve emeklilerin haklarına yönelik saldırılar yaşadıklarını söylüyor. Şirket ve hükümet yetkilileri, işçileri tersaneden çıkarmak için Ulusal Muhafızları göndermekle tehdit ediyor.

ARJANTİN
Sağlıkçılardan protesto ve grevler

Arjantin’in merkezindeki sanayi bölgesi Cordoba’da sağlık çalışanları yürüyüş ve grev gerçekleştirdi. Pazar günü, grev yapan Jose Urrutia hastanesi çalışanları büyük bir otoyolu trafiğe kapattı. İşçiler, artan yaşam maliyetine ayak uyduran ücretler talep ediyor. Hastane, And Dağları’nın doğu eteklerindeki Sierras Chicas bölgesinde 60.000’den fazla insanın bağlı olduğu tek hastanede sağlık çalışanları aşırı çalışma koşullarından şikâyetçi. Buenos Aires’te de metro işçileri eylem yaptı.

ABD
New York Times’ta greve gidilecek

New York Times çalışanlarının sendikası NewsGuild, yönetimin yeni sözleşme şartlarını kabul etmemesi halinde grev için 8 Aralık’a kadar süre verdi. New York’tan NewsGuild ve Times yönetimi, bir buçuk yıldır ekonomik konulara odaklanan görüşmelerde bulunuyor. Yönetim ise hissedarlarına temettü dağıtırken bile aşağılayıcı ve yetersiz maaş teklifleri sunmaya devam etti. Pennsylvania’da ise Bloomsburg’daki Autoneum Automotive North America işçileri, sekiz aylık sonuçsuz müzakerelerin kabul edilebilir bir anlaşmaya varamamasının ardından 1 Aralık’ta grev başlattı.

KANADA
Kamu çalışanlarından protestolar

Kanada Kamu Hizmeti Birliği (PSAC) üyeleri, Haziran 2021’den bu yana 230.000 memuru sözleşmesiz bırakarak durdurulan müzakereleri protesto etti. Sendika üyelerinin yarısından fazlasının bulunduğu Ontario’da gösteri yapan işçilere diğer şehirlerdeki göstericiler de katıldı. Görüşmeler, hükümet müzakerecilerinin öngörülen enflasyon oranlarının çok altında ücret artışı teklif etmesi ve uzaktan çalışma haklarını ele almaması üzerine geçen mayıs ayında bozulmuştu. Sendika beklentilerin çok altında sözleşme hükümleri sunulacağını söylüyor.