Dünya emek gündeminden
Fotoğraf: AA

Mutahhar AKSARI

HİNDİSTAN
Limanda özelleştirme protestosu

Vishakhapatnam’daki liman işçileri, 19 Aralık’ta hükümetin Vishakhapatnam Limanı ile diğer limanların özelleştirilmesi önerisine karşı gösteri yaptı. Protesto, Hindistan Sendikalar Merkezi, Tüm Hindistan Sendikalar Kongresi ve Hind Mazdoor Sangh tarafından gerçekleştirildi. Bir sendika sözcüsü ayrıca herhangi bir ön koşul olmaksızın ücret artışı ve Ulusal Para Kazanma Boru Hattı’nın (NMP) geri çekilmesi çağrısında bulundu. Kerala Kozhikode’deki kamu hastanesi temizlik görevlileri ise değiştirilen işe alım kurallarına karşı çıktı. Janakeeya Samara Samiti (Halkın Mücadele Örgütü) üyeleri, 15 Aralık’ta hastanenin girişinde gösteri yaparak yeni işe alma sürecinin tersine çevrilmesini talep etti. Tamil Nadu Eyalet Taşımacılık Şirketi çalışanları, 19 Aralık’ta şirketin Madurai ilçe merkezinde eylem yaptı. Eyleme yaklaşık 200 işçi katıldı. Bir grup eyalet çalışanı, Bengaluru’daki Freedom Park’ta Yeni Emeklilik Planını (NPS) protesto etti. İşçiler, önceki emeklilik planının emekli işçilere güvenli bir sosyal gelir sağladığını söyledi.

BANGLADEŞ
Giyimde işten çıkarma eylemi

Dakka’nın 16 kilometre güneyinde, Narayanganj’daki Fatullah’ta bulunan Prime Textile fabrikasındaki hazır giyim işçileri, Salı sabahı fabrikanın aniden kapanıp kapılarının kilitlenmesi üzerine fabrika kapısında protesto gösterisi yaptı. İşçiler, iki aylık maaşlarının ödenmemiş olduğunu iddia etti. Sahibinin ayrıca geçen ay önceden haber vermeden 360 işçiyi işten çıkardığını söylediler. Fabrika yetkilileri, 650 çalışanın daha işten çıkarılacağını duyurdu. İşçiler, işten çıkarmalarla ilgili daha fazla eylem yapacak.

AVUSTRALYA
Hemşireler maaşları için iş bıraktı

Amerikan Samoası’ndaki LBJ hastanesinde çalışan yaklaşık 50 hemşire, yönetimin daha önce söz verdiği gibi maaşlarına zam yapılmadığını öğrendikten sonra geçen hafta iş bıraktı. Hemşireler, durumlarına dikkat çekmek için 15 Aralık cuma günü işe gelmemeye karar verdi. Daha sonra pazartesi günü ödenmeyen fazla mesai ve hastanenin kendilerine vaat edilen ücret artışlarını ödememesi hakkında bir protesto düzenlediler. Hastane, hemşireler için giriş oranlarını ve tüm maaş düzeylerini artıracak bir maaş yeniden sınıflandırmasını tamamlamıştı.