Dünya emek gündeminden
Fotoğraf: AA

Mutahhar AKSARI

İNGİLTERE
İşten çıkarmaya karşı eylem

Demiryollarında PCS üyeleri ücret artışı, emekli maaşlarına ve işten çıkarma koşullarına yönelik saldırılara karşı grev yapıyor. Merkezi Caernarfon, Newcastle ve Worthington’da bulunan Rural Payments Agency’deki işçiler, 13 Ocak’a kadar iş bıraktı. Doğu İngiltere, Doğu Midlands, West Midlands ve Londra’nın bazı bölgelerinde sürüş testleri yapmaktan sorumlu Sürücü ve Araç Standartları Kurumu’ndaki işçiler, 28 Aralık’ta iş bırakmaya başlamıştı. Arrow XL’deki yaklaşık 350 lojistik işçisi de 10 haftayı aşkın süredir devam eden daha iyi ücret için grevlerini sürdürüyor. İşçiler, ücretlerinin artırılmasını talep ediyor.

FRANSA
Daha fazla fon için grev uzadı

Genel pratisyenler, danışmanlık ödemelerinin iki katına çıkarılmasını talep etmek için 26 Aralık’ta başlattıkları grevi sürdürüyor. Serbest meslek sahibi doktorlar, yaklaşık 16 bin üyeli bir Facebook grubu etrafında örgütlenen ve sendikaların dışından bir grup doktor olan "Yarının Doktorları" tarafından eyleme çağrıldı. Grup, hükümeti "grevin bu ilk haftasına rağmen bize ilgi göstermemekle" suçladıktan sonra, başlangıçta yalnızca bir hafta sürmesi planlanan grevi 8 Ocak’a kadar uzattı.

PORTEKİZ
Demiryolunda eşit sözleşme

Devlete ait Southwest German Regional Transport (SWEG) ve bağlı kuruluşu Bahn Stuttgart’ta (SBS) çalışan demiryolu işçileri, Alman Tren Sürücüleri Sendikası’nın (GDL) geçen hafta iki günlük bir iş bırakma çağrısı yapmasının ardından grev düzenledi. GDL üyeleri, hem SWEG hem de SBS’deki ücret ve çalışma koşullarının tek bir toplu sözleşme ile belirlenmesini talep etti.

TUNUS
Toplu taşımada protesto

Başkent’te 2 Ocak’ta işçilerin maaş ve ikramiyelerin ödenmemesi nedeniyle süresiz greve gitmesi üzerine toplutaşıma durma noktasına geldi. Grevdeki ulaşım işçileri, protesto için Kasbah Meydanı’ndaki Başbakanlık ofisi önünde toplandı. UGTT Sendikası tarafından düzenlenen grev, tatilin ardından okullar ve üniversiteler için dönüşün ilk gününde başkent Tunus’ta büyük yankı uyandırdı.