Dünya emek gündeminden
Fotoğraf: AA

Mutahhar AKSARI

İSPANYA
Doktorlar süresiz grevde

Madrid’de doktorlar perşembe günü yeniden süresiz greve gitti. Birinci basamak ve çocuk doktorları, 21 Kasım’da askıya alınan personel seviyeleri ve maaşlar konusunda süresiz greve başladıklarını açıklamıştı. Amyts Doktorlar Sendikası, 479 avroluk koşulsuz ücret artışı çağrısında bulunuyor. İşçi Komisyonları (CCOO) Sendikası tarafından salı günü, Castilla-La Mancha özerk bölgesinde yaklaşık 15 bin temizlikçiye dokuz günlük bir grev çağrısı yapıldı. İşçiler, önceki sözleşmeleri bir yıldan uzun bir süre önce Aralık 2021’de sona erdikten sonra, önemli ücret artışları içeren yeni bir toplu sözleşme istiyor.

İSRAİL
Yeni koalisyonla anlaşmazlık

İsrail sendika kuruluşu Histadrut ve İsrail Devlet Çalışanları Sendikası, Likud liderliğindeki yeni koalisyonun hükümet bakanlıklarını tek taraflı olarak yeniden düzenleme planları konusunda bir anlaşmazlık ilan ettiler. Anlaşmazlığa yaklaşık 70 bin memur katılıyor. Yeniden yapılanması planlanan Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı. Yeni hükümet, bakanlığı üç ayrı birime bölmeye çalışıyor. Hükümet ile sendika arasında müzakereler sürüyor.

FRANSA
Zam yoksa iş de yok

Başkent Paris’te toplutaşımayı işleten devlete ait Paris Özerk Ulaştırma İdaresi’ndeki (RATP) işçiler, perşembe akşamı greve başladı. CNews’e göre, RATP çalışanları, şirketin 2022 için Paris operasyonlarından milyonlarca kâr elde etmesinden sonra, ayda 300 avroluk bir ücret artışı talep ediyor.

İNGİLTERE
Cankurtaran ama zamsız

Galler ve İngiltere’nin çoğu genelinde sağlık görevlileri, tıp teknisyenleri ve sürücüler dahil olmak üzere yaklaşık 20 bin ambulans personeli Çarşamba günü iş bıraktı. Unison üyeleri sabah 10’dan akşam 22’ye kadar dışarı çıkarken GMB üyeleri gece yarısından gece yarısına kadar 24 saatlik bir iş bırakma yaptı. Cankurtaran çalışanları, yüzde 14’lük enflasyon ışığında hükümetin 4,75’lik teklifini yetersiz bularak maaş zammı istiyor. Londra’da Abellio için çalışan otobüs şoförleri, geçen hafta iki günlük bir grevin ardından geçen Perşembe günü iş bıraktı. Unite sendika üyeleri, iyileştirilmiş bir ücret teklifi talep ediyor. İşçiler, 16, 19 ve 25-26 Ocak tarihlerinde daha fazla iş bırakma planlanıyor.

LÜBNAN
Yoksulluğa büyük isyan

Öğretmenler yarına kadar iş bırakıyor. Halk Temel Eğitim Öğretmenleri Birliği üyeleri düşük maaşı ve kötü çalışma koşullarını protesto ediyor. Ekonomisi 2019’da serbest düşüşe geçtiğinden beri Lübnanlı işçilerin maaşları aşındı.

KUZEY İRLANDA
Haftada 4 gün feribot yok

Rathlin Adası ile Kuzey İrlanda anakarası arasındaki feribot hizmetinde çalışan işçiler, ücret konusundaki anlaşmazlık nedeniyle ocak ayı boyunca haftada dört gün iş bırakıyor. Üç yıllık maaş dondurulmasına katlandıktan sonra yaşam maliyetinde bir artış istiyorlar.

NİJERYA
Eğitimde sınav boykotu

9 Ocak’ta Jalingo’daki Taraba Eyalet Üniversitesi’ndeki öğretim görevlileri, yılbaşında sınavları boykot etmeye karar verdi. Üniversiteler Akademik Personel Birliği, Akademik Olmayan Personel Sendikası ve Nijerya Üniversiteleri Kıdemli Personel Derneği üyeleri, üniversite yönetiminin ve eyalet hükümetinin personele 10 aylık haklarını ödememesini protesto ediyor.