Dünya emek gündeminden
Fotoğraf: Gündem Kıbrıs

Mutahhar AKSARI

MACARİSTAN​
Öğretmenler maaşlarını istiyorlar​

Öğretmenler, maaş konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlığın sonunda pazartesi günü bir haftalık greve başladı. Ücret taleplerinin yanı sıra, Öğretmenler Sendikası ve Demokratik Öğretmenler Sendikası, eğitimcilerin grev hakkına saldıran yasaların yürürlükten kaldırılması çağrısında bulundu. Öğrenciler ve veliler de destek verdi.

ALMANYA
Berlin’de 300 uçuş iptal oldu

DW'nin bildirdiğine göre, Almanya'nın başkentinin ana havalimanı olan Berlin Brandenburg Havalimanı’ndaki işçiler çarşamba günü bir uyarı grevi düzenleyerek 300 kalkış ve inişi iptal etti. Birleşik Hizmetler Sendikası (Verdi), havalimanındaki 6 bin işçi için toplu pazarlık görüşmeleri sırasında iş durdurma çağrısı yaptı.

HIRVATİSTAN
İşten çıkarmaya karşı eylem

Zagreb’de kentindeki yüzlerce atık toplama işçisi, farklı türdeki atıkları ayırmadıkları iddiasıyla üç meslektaşının işten çıkarılmasına tepki gösterdi. Pazartesi günü iş bırakan işçiler, ‘yasadışı’ grev yapmakla suçlandı. Zagreb Holding işten çıkarılan işçileri almayı kabul etti ancak işçiler ücretle ilgili diğer talepleri karşılanana kadar işe dönmeyecek.

KUZEY KIBRIS
Hayat pahalılığı ödemesine tepki

Kıbrıs’taki işçilerin yaklaşık dörtte üçü ücretlerin otomatik olarak düzenlendiği "Otomatik Fiyat Endeksi Ayarlaması (ATA)” sisteminin yeniden kurulması için perşembe günü üç saatlik greve katıldı. ATA ayarlamaları, kemer sıkma “reformları” nedeniyle yaşanan ulusal ekonomik kriz sırasında 2013 yılında askıya alındı.

BİRLEŞİK KRALLIK
Lojistik emekçileri grevde

Londra'daki Imperial College'da yaklaşık 200 akademik olmayan personel, yüzde 3,3'lük bir maaş teklifini protesto etmek için pazartesi günü iş bıraktı. Sheffield ileri eğitim kolejindeki yaklaşık 200 İngiltere öğretim personeli, yüzde 2,5'lik bir maaş teklifini 20 Ocak'ta protesto etti.

LÜBNAN
Çalışma koşulları düzelsin

Lübnanlı öğretmenlerin düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı grevi üçüncü haftasına girdi. Enflasyon üç haneli rakamlara ulaşırken, dört yıldır devam eden ekonomik krizin bir sonucu olarak öğretmenlerin maaşları aşındı. Grev büyük bir etki yarattı.

İSRAİL
Antidemokratik reformlara ret

Yüksek teknoloji çalışanları, aşırı sağcı İsrail hükümetinin yargı değişikliklerini protesto etmek için salı günü bir saatlik protesto grevleri düzenledi. Protestolar, Tel Aviv'deki bir iş parkı olan Sarona kompleksinin yanı sıra Herzliya'daki bir yüksek teknoloji kompleksi ve Airport City iş parkında gerçekleşti. Gazze'deki Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Teşkilatı çalışanları da grev yaptı.

SENEGAL
Yol güvensizliği nedeniyle protesto

Senegal'de ulaşım, 18 Ocak'ta, yol güvenliğinin olmaması nedeniyle işçilerin greve gitmesiyle durma noktasına geldi. Kaza en az 19 cana mal oldu ve birkaç gün içinde yol kazalarından ölenlerin sayısını 60 civarına çıkardı. Dünya Bankası'ndan alınan veriler, 17 milyon nüfuslu Senegal'de her yıl yüz bin kişi başına 24 karayolu ölümü olduğunu gösteriyor.