Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

BANGLADEŞ
Tüm okullar hemen kamulaştırılsın

Bangladeş Öğretmenler Derneği (BTA) üyeleri, orta ve yüksek ortaöğretim kurumlarının ulusal hükümet tarafından devralınmasını talep etmek için 18 Mart'ta Dakka'daki Jatiya Basın Kulübü'nün önünde protesto gösterisi düzenledi. Öğretmenler Aylık Ödeme Emri (MPO) programına dahil ediliyor ve hükümet tarafından bir maaş ödeniyor. Aylık maaşları 16.000 taka (150 ABD doları) ile 2.000 taka arasında değişiyor.

HİNDİSTAN
100 bin kişilik enerji grevine ihanet

Enerji işçileri sendikalarının ortak federasyonu Vidyut Karmachari Sanyukt Sangharsh Samiti, 100 binden fazla Uttar Pradesh enerji işçisinin 72 saatlik grevini 19 Mart'ta üyelerinin hiçbir şikâyetini çözmeden erkenden sonlandırdı. Artan sayıda işçinin eylemle dayanışmalarını ifade etmelerine rağmen grev 65 saat sonra iptal edildi. Tüm Hindistan Misafir Öğretmenler Derneği'nin (AIGTA) birkaç bin üyesi, iş güvenliği ve normal öğretmenlere göre eşit maaş talep etmek için 21 Mart'ta Delhi Yasama Meclisi önünde gösteri yaptı. Polis müdahale etti ve protestocuları zorla Vikas Bhavan'a taşıdı. AIGTA, Delhi hükümetinin birkaç yıldır öğretmenlerin taleplerini karşılayacağına dair yanlış sözler verdiğini söyledi.

SRİ LANKA
Geniş özelleştirme protestosu

Yüzlerce Sri Lanka Telekom çalışanı ulusal telekomünikasyon hizmet sağlayıcısının yeniden yapılandırılmasını ve nihai olarak özelleştirilmesini protesto etti. Protesto, Wickremasinghe hükümetinin Sri Lanka Telekom'un Colombo'daki Lanka Hastaneleri ile birlikte yeniden yapılandırılacağını açıklamasının ardından başlatıldı. Güç ve Enerji Bakanı, parlamentoya Seylan Elektrik Kurumu ve Ceylon Petroleum Corporation'ın yeniden yapılandırılması ve özelleştirilmesinin devam edeceğini ve kararın geri çevrilmeyeceğini söyledi.

AVUSTRALYA
Hemşireler ücret artışı için iş bıraktı

Sidney'in güneyindeki özel sektöre ait Wollongong Day Surgery hastanesinde yaklaşık 30 hemşire, yetersiz personel, zorunlu fazla mesai, yetersiz hemşire hasta oranları ve düşük ücretler nedeniyle çarşamba günü dört saatliğine iş bıraktı. Yeni Güney Galler Hemşireler ve Ebeler Derneği'nin (NSWNMA) üyeleri, Healthe Care ile önerilen kurumsal anlaşma konusunda anlaşmazlık içinde. Batı Avustralya'daki Worsley alümina rafinerisinde bakım işçileri yeniden greve gitti. South32'nin Worsley alümina rafinerisindeki bakım işçileri, şirketin en son önerdiği anlaşmayı reddettikten sonra gerçekleştirdikleri eylemde ücret artışı istedi. Öte yandan Perth'teki Curtin Üniversitesi akademisyenleri daha yüksek maaş için eylem yaptı. Batı Avustralya, Perth'deki Curtin Üniversitesi'ndeki Ulusal Yüksek Öğretim Sendikası (NTEU) üyeleri, daha iyi ücret ve koşullar talep etmek için 14 Mart günü saat iş bıraktı. Açık deniz gemi yönetim şirketleri OSM ve Tidewater'dan 30'dan fazla işçi, daha iyi bir işletme anlaşması için çarşamba günü beş günlük greve başladı. İşçiler, İnşaat Ormancılık Denizcilik Madencilik ve Enerji Birliği'nin bir bölümü olan Avustralya Denizcilik Sendikası'nın (MUA) üyesi. MUA, OSM'yi mevcut işyeri koşullarına saldırmakla suçladı.