Dünya emek gündeminden
Fotoğraf: wsws.org

Mutahhar AKSARI

ARJANTİN:
İş cinayetine karşı grev

İşçiler 60 yaşındaki bir denizcinin 12 Mayıs’ta Parana Nehri’ndeki Rosario Limanı’nda boğulmasının ardından grev başlattı. İşyerindeki güvencesiz çalışma koşullarına tepki gösteren işçiler, tesiste can yelekleri bulunurken, bunların hiçbirinin liman işçileri arasında dağıtılmadığına dikkat çekti. İşçiler fazla çalışıp düşük ücret aldıklarını  aktardı. Buenos Aires’te ise metro işçileri ücretler ve çalışma saatleri konusunda protesto düzenledi.

MEKSİKA:
Madenciler altın madenini kapattı

Madenciler, Fresnillo PLC’ye ait Meksika’daki Herradura altın madenini geçici olarak kapattı. Ocak, ülkenin en büyük altın ocağı madenlerinden biri ve Fresnillo’nun altın üretiminin yüzde 55’ini üretiyor. Maden, eyalet polisinin müdahalesinin ardından kısa süre sonra yeniden açıldı. Bir işçinin polis tarafından tutuklandığı ve diğerlerinin darbedildiği bildirildi. Euro ES Euro’da yayımlanan bir habere göre işveren operasyonda çalışan yaklaşık 1.800 madenciye borçlu. 

KÜBA:
Demiryolunda maaş eylemi

Antillana de Acero tarafından istihdam edilen Kübalı Demiryolu Mühendisleri, başkent Havana’nın batısındaki Artemisa şehrinin dışındaki yolcu seferlerini iptal ettirdi. Ödenmemiş ücretleri protesto etmek için greve giden işçiler, yaklaşık üç aydır maaşlarının ödenmediğini anlattı.

ABD:
Geri dönüşümde protesto

Kaliforniya, San Jose’deki Premier Recycling’in sürücüleri, bir yıl önce Teamsters Local 853 ile sendikalaştıklarından beri halâ sözleşmesi olmadığı için eylem yaptı. Şirket henüz bir ücret teklifi sunmadı ve iş yaparken güvenlik endişelerini gözardı etti. Kaliforniya Selma’daki öğretmenler ise öğretim yılının başından beri sözleşmesiz olduklarına dikkat çekerek Selma Birleşik Okul Bölgesi ofislerinde bir protesto düzenledi.

KANADA:
Cam fabrikasında direniş

Montreal’in Pointe-Saint-Charles bölgesindeki Owens Illinois cam fabrikasında çalışan 330 işçi, son sözleşmedeki ücretlerin geri alınması ve mevcut enflasyonist artışla birleşince maaşlarında önemli bir artış taleplerini sürdürmek için geçen hafta greve başladı. İşçiler, FTQ’ya bağlı Birleşik Çelik İşçileri (USW) sendikasının üyesi.