Dünya emek gündeminden
Sri Lanka.

Mutahhar AKSARI

SRİ LANKA:
Maaş kesintilerine tepki

Gelir İdaresi Başkanlığı (IRD) çalışanları, çeşitli talepler üzerine ve teşvik kesintileri ile ulaşım ödeneklerini protesto etmek için iş bıraktı. Greve IRD'nin genel merkezi ve 16 şubesinden işçiler katıldı. Personel eksikliklerinin ve yetersiz kaynakların çözülmesi de talep edildi.

HİNDİSTAN:
Yoksulluk ücretine hayır

Yüzlerce geçici devlet okulu öğretmeni, yüzde 100 ücret artışı talebiyle Batı Bengal'in başkenti Kalküta'da eylem yaptı. Yetersiz aylık ücretleri, orta öğretim öğretmenleri için 12 bin rupi (145 ABD Doları) ve ilköğretim öğretmenleri için 10 bin (121 ABD Doları) olduğunu belirten eğitimciler, Salt Lake'te yürüdü. Eğitim bakanına 13 maddelik talepler beyannamesi sunan öğretmenler, maaş artışı ve daha yüksek bir ikramiye istedi.

AVUSTRALYA:
Atık toplamada grev

Victoria ve Yeni Güney Galler'deki Cleanaway atık toplama işçileri, şirketin önerilen işletme anlaşmasına karşı çıkmak için iş bıraktı. Victoria'daki depolardan yaklaşık 150 işçi, Greater Geelong Belediye Meclisi, Surf Coast Shire ve Golden Plains Shire Council bölgelerindeki haneleri ve Geelong'daki birçok işletmeyi etkileyen 48 saatlik greve gitti. İşçiler, Cleanaway'in işletme sözleşmesi teklifinin çalışanların mevcut koşullarına ve ücretlerine doğrudan bir saldırı olduğunun değerlendirmesini yaptı. Ulaştırma İşçileri Sendikası (TWU) bürokratları da dahil olmak üzere yaklaşık 100 kamyon şoförü, son yedi yılda Avustralya yollarında ölen çok sayıda kamyon şoförüne dikkat çekmek için Sidney'in merkezi iş bölgesindeki büyük bir kavşakta oturma eylemi düzenledi.

BELÇİKA:
‘Sosyal damping’e ulusal tepki

Belçika genelindeki işçiler, şirketlerin işçi ücretlerini ve çalışma koşullarını dibe vurmak için zorladığı ‘sosyal dampinge’ karşı pazartesi günü bir günlük greve katılacak. Süpermarket zinciri Delhaize’ın 128 süpermarketin tamamını franchise'a dönüştürme planına karşı düzenlenecek eyleme 15 bin kişinin katılması bekleniyor.

RUSYA:
‘Dolandırıcılık’ cezalarına eylem

Lenta'nın bildirdiğine göre, Rusya'nın en büyük çevrimiçi perakendecisi Wildberry'deki kuryeler, şirketin dolandırıcılık iddiasıyla yaklaşık 2 milyar ruble para cezası uygulamasına karşı eylem düzenledi. Wildberries, 300 kuryenin, kendisine 650 milyon rubleye mal olduğunu iddia ettiği kişi başı reklam ücretini ödemeden hizmetleri aracılığıyla reklam yapmak için bir bot kullandığını iddia etmişti. Wildberries herhangi bir grev olduğunu yalanladı ve kuryelerin bir toplantı için ofisine geldiklerini söyledi. Ancak daha sonra cezalar askıya alındı.