Dünya emek mücadelesinden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı muaksari@yahoo.com

PORTEKİZ: Lizbon havalimanında grev

Lizbon havalimanındaki Ulusal Sivil Havacılık İşçileri Sendikası (SINTAC) üyesi yer personeli 27-30 Aralık tarihleri arasında üç günlük bir grev gerçekleştirdi. İşçiler, ücretlerinin dondurulmasını protesto etti. Paris, Londra ve Manchester dahil olmak üzere, çift yönlü yaklaşık 20 uçuş iptal edildi. Reuters’e göre, SINTAC hafta sonlarında grevler planlıyor.

İNGİLTERE: Demiryollarında grev oylaması başladı

Güney Batı demiryolu şirketinde çalışan Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık (RMT) sendikasına üye demiryolu işçileri, Şubat’ta yapılacak grev için oy vermeye başladı. Sonuçlar Ocak ayı sonunda açıklanacak.

FİNLANDİYA: Bindelik zamlara hayır!

Finlandiya’da da kemer sıkmaya, artan eşitsizliğe, ücretlere yapılan saldırılara karşı artan bir muhalefet dalgası sürüyor. Fin teknoloji işçileri, 2020 için binde 5’lik bir ücret önerisine karşı 9 Aralık’ta yürümüştü. Teknoloji İşçileri Sendikası, Sanayi Birliği ve işverenler arasındaki kamu ve hizmet sektörü işçi grubunu kapsayan toplu pazarlık sözleşmelerinin süresi 2020’nin ilk yarısında sona erecek.

GÜNEY AFRİKA: İşçiler ödenmeyen ücretlerini istedi

Durban’daki nükleer enerji tesisinde çalışan işçiler, ödenmeyen Aralık ayı ücretlerini istediler. Devlete ait Güney Afrika Nükleer Enerji Kurumu (NECSA), Mart ayına kadar ücretleri ödemenin zor olacağını söyledi.

Milli Eğitim, Sağlık ve Müttefik İşçiler Sendikası, şirketin Aralık ücretlerini ödememesi halinde bunun savaş ilânı olacağını söylüyor.

HİNDİSTAN: Çöpçüler çöp toplamadı

Maharashtra eyaletinin başkenti Nagpur’da yaklaşık 1.600 çöpçü, ödenmemiş ücretleri için 27 Aralık’ta ani bir grev düzenledi. Ev ve sokaklarda yaklaşık 905 ton çöp birikti.

BANGLADEŞ: Ücret kesintilerine hayır!

Dakka’daki devlete ait BASIC bankası çalışanları, 29 Aralık’ta ücret kesintilerine karşı eylem yaptı. Çalışanlar genel müdürü birkaç saat boyunca odasına hapsetti ve bankanın yönetim kurulu ile görüşmek istedi. Yönetim, ücret kesintilerinin bankanın zararda olmasından kaynaklandığını iddia ediyor.

YENİ ZELANDA: Süpermarket zincirinde eylem

Yeni Zelanda’nın Güney Adası’ndaki süpermarket çalışanları 24 Aralık’ta durmuş görüşmelerin yeniden başlatılması için sınırlı bir eylem gerçekleştirdi. Richmond yakınlarındaki Pak’nSave süpermarkette, Nelson yakınında ve Dunedin’deki New World City Center’daki Foodstuffs’a ait iki mağazada çalışan işçiler, ücretlerinin artırılmasını istiyor.

MEKSİKA: Otel işvereni sendikayı tanımıyor!

Cabo San Lucas, Baja California, Meksika’daki Los Cabos Hard Rock ve Nobu Otelleri’ndeki işçiler; sahipleri arasında aktör Robert De Niro’nun da olduğu işverenlerin federal iş yasalarına uymasını ve toplu pazarlık temsilcisi olarak İşçiler ve Çiftçiler Devrimci Konfederasyonu’nu (CROC) tanımaları için 4 Ocak’tan iş bıraktı. Otel işçileri daha önce üç noter huzurunda gizli oylama yapmış ve CROC temsil hakkını kazanmıştı.

GUYANA: Tomruk işçileri eylemde

Linden kasabasına yaklaşık sekiz mil uzaklıktaki küçük bir köy olan Coomacka Mines’de kurulu tomruk şirketi Ping Establishment’daki işçiler, 3 Ocak’ta ücret ve çalışma koşulları nedeniyle bir eylem düzenledi.

İşçiler; daha iyi ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi.

ARJANTİN: Taksiciler kontak kapattı

Córdoba şehrindeki taksiciler, 31 Aralık’ta saat 20.00’den gece yarısına kadar dört saatlik bir grev düzenledi. Kısa grev, işverenlerin ücret artışını kabul etmemesi üzerine yapıldı. Uygulanan ücret, ülkedeki yüksek enflasyon nedeniyle Córdoba Taksi İşçileri Sendikası tarafından “modası geçmiş” olarak nitelendiriliyor.

Kaynak: www.wsws.org

cukurda-defineci-avi-540867-1.