Dünya emek mücadelesinden

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı muaksari@yahoo.com

İRAN: Yeni yıl protestolarla başladı

İşçiler çalışma ve ekonomik koşullar konusundaki protestolarını Yeni Yıl’a kadar sürdürdü. 31 Aralık’ta kuzeybatıdaki Kazvin eyaletindeki fırıncılar, benzin fiyatlarındaki artışlara karşı protestolar düzenledi. Ama ekmek fiyatı aynı kaldı. Aynı gün güneydoğudaki Kerman eyaletinde, Zarand Minerals Company çalışanları geçici işlere karşı çıkıp kadro istedi. Yeni Yılın ilk gününde, Şiraz Endüstri Üniversitesi öğrencileri ekonomik koşulların yarattığı yoksulluğa karşı protesto eylemi yaptı. Aynı gün Meşhed kentindeki hemşireler, 14 ay boyunca ödeme yapılmadığı için valiliğin önünde gösteri yaptı.

HİNDİSTAN: Petrol işçileri özelleştirmeye karşı çıkıyor

Devlete ait Bharat Petroleum Corporation’daki işçiler, 3 Ocak’ta Modi hükümetinin kâr getiren şirketi özelleştirerek satma girişimini protesto etti. Gösteri Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS) tarafından düzenlendi.

Sendika yetkilileri protestoyu Hindistan’ın merkezi ve eyalet hükümetlerinin “emek karşıtı politikalarını” kınamak için hükümet karşıtı bir mitinge dönüştürdü.

Özelleştirmeye hayır!

Karnataka eyaletinin Bangalore kentinde, Modi hükümetinin özelleştirme politikalarına karşı 4 Ocak’ta 5 binden fazla kamu çalışanı gösteri yaptı. Gösterilere Bharat Earth Movers Limited, Bharat Heavy Electricals, Bharat Electronics, Visvesvaraya Iron & Steel, Vignyan Industries ve Hindustan Aeronautics’ten işçiler katıldı.


Bangladeş: Liman işçileri ücret artışı istiyor

Benapole limanındaki binlerce işçi, 4 Ocak’ta işi durdurdu ve idare binasının dışında bir insan zinciri oluşturdu. Tüm yüklerin yüklenmesi ve boşaltılması altı saat boyunca askıya alındı. Grevdeki işçiler, diğer limanlardaki işçi arkadaşlarına ödenen ücreti istiyor.

ABD: Siskiyou ilçesinde grev vardı

Kaliforniya’nın kuzeyindeki Siskiyou ilçesinde işçiler, yoksulluk düzeyindeki ücretleri protesto etmek için 5-10 Ocak tarihleri arasında beş günlük bir grev yaptı. Grev, yaklaşık 300 üyeyi kapsıyordu.

FRANSA: Rafinerilerde 4 günlük grev

Petrol rafinerisi çalışanları 7-11 Ocak tarihleri arasında dört günlük grevdeydi. Grev Exxon Mobil’in Fos ve Port Jerome rafinerilerini vurdu. CGT sendikası üyeleri rafinerileri abluka altına aldı, akaryakıt istasyonlarına akaryakıt çıkışını azalttı.

GÜNEY AFRİKA: Robben Adasında grev

Nelson Mandela’nın 27 yıl hapis yattığı, UNESCO’nun Dünya Mirası listesindeki Robben hapishane adasındaki müzede çalışan Milli Eğitim, Sağlık ve Müttefik İşçiler Sendikası üyeleri, ücretlerine zam yapılması isteğiyle 7 Ocak’ta bir günlük grev yaptı. .

KUZEY İRLANDA: 9 bin hemşire iş bıraktı

Yaklaşık 9 bin hemşire 8 Ocak’ta 12 saatliğine iş bıraktı. Kraliyet Hemşireler Koleji üyeleri ücretlerin arttırılmasını istiyor. Geçen Aralık’ta da 20 bin hemşirenin katıldığı bir grev gerçekleştirilmişti.

KAMBOÇYA: Binlerce otel çalışanı grevdeydi

Phnom Penh’in NagaWorld otel ve kumarhane kompleksinden yaklaşık 3.000 işçi, 9 Ocak’ta daha yüksek ücret ve iyileştirilmiş koşullar için greve gitti. İşçiler ayrıca Eylül ayında şirket tarafından işten atılan sendika başkanı Chhim Sithar’ın işine geri dönmesini talep ediyor.

ARJANTİN: Belediyede 24 saatlik iş bırakma

Santa Fe eyaletindeki San José del Rincón kentindeki Belediye İşçileri Sendikası Derneği (Asoem) üyesi 260 işçi, gecikmiş ücretlerinin ödenmesi için 9 Ocak’ta 24 saatlik grev yaptı.

BREZİLYA: Polis protestoculara saldırdı

10 Ocak’ta São Paulo’daki ana caddelerde toplu taşıma ücretlerindeki en son artışa karşı büyük bir protesto düzenlendi. Polis protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. İki protestocuyu da tutukladı. Eylemi, Serbest Ücret Hareketi düzenledi.

BOLİVYA: Üniversite işçilerinden süresiz grev

Sucre kentindeki San Francisco Xavier Üniversitesi’nde çalışan Üniversite İşçileri Sendikası’na üye işçiler, ücretlerinin ödenmesi için 11 Ocak’ta süresiz bir grev çağrısı yaptı. Tahkim yoluyla alınan karara göre, üniversite her ayın 10’unda maaşları ödemek zorunda.
Kaynak: www.wsws.org

cukurda-defineci-avi-540867-1.