Dünya emek mücadelesinden

Mutahhar Aksarı

MEKSİKA

Ücretler eşitlensin!

Oaxaca Sağlık Sekreterliği Sıtma bölümü personeli, Juchitán kasabasındaki Oaxaca Sağlık Hizmetleri (SSO) Sağlık ofislerini16 Ocak'ta işgal etti. Ulusal Sağlık Sekreterliği Çalışanları Sendikası (SNTSA); sıtmaya ve kırık kemik hummasına (dengue) karşı programlar yürütmek için Aralık’ta, 90 üyesinin birkaç bölgede 10 gün çalıştığını, ancak günlük 350 peso (18,75 ABD doları) olan ödemelerin yapılmadığını belirtti. Ayrıca kötü yönetimi nedeniyle suçladıkları finansman müdürünün görevden alınmasını istedi. SNTSA, sonuç alınıncaya kadar işgalin sürdürüleceğini, grevi tüm eyalete yayabileceğini açıkladı.

Sağlık emekçileri haklarını istedi

Yucatán eyaletindeki Sağlık Sekreterliği çalışanları 17 Ocak'ta Hükümet Sarayı önünde bir gösteri yaptı. Ulusal Sağlık Sekreterliği İşçileri Sendikası (SNTSS); üyelerinin gecikmiş ödemeleri yapılmasını, “yol masrafları”nın ödenmesini ve üniformalarının verilmesini istedi.

KOSTARİKA

Karayolunda grev başladı

Yüzlerce kamu emekçisi, grev hakkını ciddi şekilde kısıtlayacak bir yasa tasarısına karşı 16 Ocak'ta Kostarika Yasama Meclisi önünde bir protesto eylemi düzenledi. Tico Times’ın yayımladığı rapora göre; “Yasa; sağlık, güvenlik, okul yemek hizmeti, su ve enerji gibi temel kamu hizmetlerinde grev yapmayı yasaklıyor. Ayrıca eğitimde işbırakmalara da sınır koyuyor.” Bunlara ek olarak; “yasa tasarısı grevci işçilerin maaşının askıya alınmasına izin verecek ve grevin bir parçası olan yolları bloke etme eylemine ceza uygulayacak.”

PERU

Sağlıkçılar 2 gün grevdeydi

Arequipa kentindeki EsSalud sosyal güvenlik programı için yardımcı olan ve idari hizmette bulunan sağlık emekçileri; daha iyi ücret isteklerini dile getirmek için 16-17 Ocak tarihlerinde grev yaptı. Carlos Alberto Seguín Escobedo Hastane Çalışanları Sendikası, EsSalud'un 2019 yılı başında vaat ettiği ancak yerine getirmediği istekleri için kentin sokaklarında bir yürüyüş düzenledi. Zam, 300 ile 400 taban puan aralığında (90,28 ABD Doları ile 120,37 ABD Doları) olacaktı. Sendika, para ödenmezse süresiz grev yapacağını ilan etti.

ŞİLİ

İtfaiyeciler grevde

Orta Şili’nin Bio Bío bölgesindeki 300 civarında itfaiyeci, ücretleri ile çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 16 Ocak’ta süresiz bir grev başlattı. Ulusal Ormancılık Kurumu (Conaf) tarafından aylık 330.000 pezo (427 ABD Doları) ücretle istihdam edilen itfaiyecilere beş yıldır zam yapılmıyordu.

BREZİLYA

Petrol işçileri rafirenin kapatılmasına karşı eylemdeydi

Petrol işçileri, 17 Ocak’ta güney Brezilya’daki Curitiba metropol bölgesindeki Araucaria kentinde kurulu Petrobrás’a ait gübre tesisinin kapanmasına karşı eylemdeydi. Kapanırsa, 396 işçi ve yaklaşık 600 yüklenici işinden olacak. Dayanışma için, Brezilya’nın Kuzeydoğusundaki Pernambuco’dan petrol işçileri de Abreu e Lima Rafinerisi’nde bir gösteri düzenledi. 2018’de Sergipe ve Bahia’da kurulu iki gübre fabrikası kapatılmıştı.

KANADA

Orman işçilerinin grevi 7. ayında

Britanya Columbia eyaletindeki ormanlarda, Western Forest Products adlı şirkette çalışan Birleşik Çelik İşçileri İşçileri Sendikası (USW) üyesi yaklaşık 3.200 orman işçisi, 1 Temmuz’dan bu yana grevde. Kasım ve Aralık aylarında yenilenen toplupazarlık görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Kanada ormancılık endüstrisinin tarihindeki en uzun grev sürerken, sendika işçilere Haziran’dan bu yana günlük 20 Kanada Doları grev ödemesi yapıyor.