Dünya emek mücadelesinden

Mutahhar Aksarı

FİNLANDİYA

Büro emekçileri greve gitti

Finlandiya Orman Endüstrileri Derneği’nin (FFI) 25 ay için yüzde 3,3’lük zam önerisini, teknoloji sektöründeki beyaz yakalı büro emekçileri reddetti. Pro Sendikası üyeleri 24 Şubat’tan 1 Mart’a kadar grev yapacaklar.

İNGİLTERE

40 trafik görevlisi iki haftalık greve başladı

Londra'nın Hackney ilçesinde yaklaşık 40 trafik görevlisi, 10 Şubat Pazartesi günü iki haftalık bir grev başlattı. Birlik Sendikası üyeleri, taşeron şirket Apcoa tarafından istihdam ediliyor. İşçilere şu anda saatte 10,75 pound ödeniyor. İşçiler, saatte 15 pound istiyorlar. Ayrıca, son iki köpek saldırısı da dahil olmak üzere kendilerine yönelik saldırıları protesto ediyorlar.

Londra yeraltı demiryolu işçileri iş bırakacak

Bakerloo hattındaki Londra yeraltı demiryolu işçileri, 21 Şubat'tan 24 Şubat'a kadar grev yapacak. Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası üyeleri, zaman çizelgesi değişikliklerine karşı greve çıkılması için yapılan oylamada yüzde 95 oranında ‘evet’ demişti.

İSPANYA

Havalimanı işçileri koronavirüse karşı koruma istiyor

Mayorka Havalimanı işçileri, koronavirüse karşı korunmak için dezenfektan jelleriyle birlikte koruyucu maskeler ve eldivenler istiyor.

GÜNEY AFRİKA

Ucuz işgücü işçiler ücretlerini istedi
Genişletilmiş Bayındırlık Programı'nda (EPWP) çalışan ucuz işgücü işçiler, geçen cuma günü Johannesburg'da ödenmemiş ücretleri için gösteri yaptı.

Ruh sağlığı hastanesinde hemşirelerden yürüyüş

Hemşireler 10 Şubat Pazartesi günü Queenstown Doğu Cape Komani Ruh Sağlığı Hastanesi'nde, yöneticilerin değişmesini ve korkunç hastane koşullarının iyileştirilmesini istedi. Aşırı kalabalık var, hastalar yerde yatıyor. Hastanede sıcak su yok ve personel, yıkama ve diğer işler için su kaynatıyor. Komani şiddete eğilimli psikotik hastalara hizmet veriyor.

Sağlık Bakanı geçen yılın ortasında hastaneyi ziyaret etti ve eylül ayında yanıt vereceğine söz vererek korkunç koşullara tanıklık etti.

İsmini açıklamayan bir hemşire İnsan Hakları Komisyonu'na “Bu olamaz, hastaların hakları vardır ve bu da bir tür kötü muamele” diye seslendi.

HİNDİSTAN

Jammu ve Keşmir’de 33 bin işçi yürüdü

Jammu ve Keşmir Birliği Bölgesi’ndeki Halk Sağlığı Mühendisliği (PHE) bölümünde çalışan yaklaşık 33 bin günlük ücretli işçi, uzun süredir çözüm bekleyen istekleri -kadro verilmesi, ücret eşitliğinin sağlanması vb- için 8 Şubat'ta 24 saatlik grev yaptı. Grev, Jammu ve bölgenin diğer bölgelerindeki su kaynaklarını etkiledi. PHE Çalışanları Birleşik Cephe, greve çağrı yapmıştı.

Pencap Devlet Bankası çalışanlarından protesto

Banka Sendikaları Birleşik Forumu (UFBU) tarafından endüstri kenti Ludhiana’da 6 Şubat’ta düzenlenen eylemde banka çalışanları, 10'dan fazla isteğini -yüzde 20'lik bir ücret zammı, sözleşmeli çalışanlar için eşit ücret, yeni emeklilik planının askıya alınması, aile emekliliğinde iyileşme yapılması, işletme kârlarından Personel Refahı Fonu’na pay ayrılması, emeklilik maaşlarından gelir vergisi alınmaması, çalışma saatlerinin düzenlenmesi vb- dile getirdi.